Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— dinsdag 10 oktober 2023, 11:57 | 0 reacties, praat mee

Journalisten onder slachtoffers bij oorlog tussen Israël en Hamas: drie doden, een gewonde en twee journalisten vermist

Deze luchtfoto toont zwaar beschadigde gebouwen na Israëlische luchtaanvallen in Gaza-stad op 10 oktober 2023. - © Belal al Sabagh / AFP

Het Comité ter Bescherming van Journalisten zegt diep verontrust te zijn door berichten dat ten minste zes journalisten zich onder de burgers bevonden die zijn omgekomen, gewond of vermist zijn geraakt in de oorlog tussen Hamas en Israël. Laatste wijziging: 10 oktober 2023, 12:03

Drie Palestijnse journalisten zijn dinsdagochtend gedood bij een Israëlische luchtaanval op de Gazastrook, meldt de mediavakbond en een lokale functionaris. Bij die aanval werd een woongebouw geraakt.

Het Comité ter Bescherming van Journalisten, dat zich inzet voor de rechten van journalisten, meldde eerder dat zaterdag drie Palestijnse journalisten in Gaza waren doodgeschoten. Ook zijn sinds die dag twee fotojournalisten in Gaza vermist. Een ander raakte gewond door granaatscherven. IFJ heeft het over vijf journalisten die zijn gedood. De jouralistenfedreratie verifieert nog informatie over twee andere Palestijnse journalisten die mogelijk zijn omgekomen sinds het begin van de vijandelijkheden op 7 oktober.

De organisatie is “extreem bezorgd”. “We roepen alle partijen op te herinneren dat journalisten burgers zijn en niet het doelwit mogen zijn”, aldus Sherif Mansour van het Comité ter Bescherming van Journalisten. “Nauwkeurige berichtgeving is cruciaal in tijden van crisis en de media spelen een cruciale rol bij het brengen van het nieuws uit Gaza en Israël.”

Israël heeft de oorlog verklaard aan Gaza, waar zo’n 2 miljoen mensen wonen en waar Hamas de dienst uitmaakt, als vergelding voor de dodelijke aanval van terreurgroepering Hamas afgelopen zaterdag. In drie dagen tijd zijn ongeveer 1.300 mensen omgekomen in de strijd.

Bekijk meer van

Palestijn Israël IFJ Gaza CPJ

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.