e learning nvj

— woensdag 30 oktober 2019, 09:02 | 0 reacties, praat mee

Journalisten in vuurlinie bij Iraakse demonstraties

Oktober 2019: demonstranten en veiligheidstroepen botsen op het al-Tahrir-plein in centraal Baghdad | Murtaja Latee / EPA

In Irak zijn bij dagenlange demonstraties tegen corruptie binnen de overheid volgens de Iraakse mensenrechtencommissaris minstens 74 doden gevallen. Bij het geweld zijn ook Iraakse journalisten gewond geraakt, opgepakt en werden twee televisiezenders op zwart gezet, die zich niet aan een uitzendverbod zouden hebben gehouden. Laatste wijziging: 30 oktober 2019, 09:05

Gisteren zouden bij gevechten nog eens 14 doden zijn gevallen, meldt persbureau Reuters. Er zouden honderden gewonden zijn, maar de Iraakse premier en veiligheidschefs ontkennen dat er überhaupt doden zijn gevallen.

De gewonden zijn twee journalisten van station Al-Sumaria TV, aldus de Iraakse journalistenvereniging. Ze stellen dat de overheid weinig doet om het geweld in te dammen en geen onderscheid lijkt te maken tussen demonstranten en verslaggevers.

Verslaggever Hisham Wassim van Al-Sumaria TV werd in het gezicht geraakt door een traangasgranaat en raakte ernstig gewond. Een cameraman van het station werd geraakt door splinters uit een eenzelfde type traangasgranaat en raakte lichtgewond aan zijn hand en onderbuik.

Op 27 oktober deden anti-terreureenheden een inval bij een krantenjournalist. Die zat enige tijd vast op beschuldigingen dat hij aan het geweld had deelgenomen. De Iraakse regering heeft live verslaggeving van demonstraties verboden, meldt persorganisatie CPJ.

De demonstranten willen aandacht voor de armoede onder de bevolking, ondanks de grote olievoorraad in het land. Er heerst grote werkloosheid en veel Irakezen moeten het stellen zonder betrouwbare elektriciteits- en watervoorziening.

Bekijk meer van

Irak

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.