website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Journalisten in Mozambique vastgehouden

Nick Kivits — Geplaatst op woensdag 19 december 2018, 09:39

CC BY-SA 2.0 / US Air Force

CC BY-SA 2.0 / US Air Force

Nieuws De journalist Estacio Valoi en Amnesty-onderzoeker David Matsinhe zijn deze week gearresteerd en vastgehouden door defensietroepen in Mozambique. Het tweetal werd maandag in de ochtend (lokale tijd) samen met hun chauffeur door soldaten opgepakt. Ze waren op dat moment onderweg van Chitolo naar Palma.

Inmiddels is bekend dat ze weer vrijgelaten zijn. Het African Investigative Publishing Collective (AIPC) en het Media Institute for Southern Africa (MISA) hadden daartoe opgeroepen.

Valoi is lid van een transnationaal team dat werkt aan een vervolgonderzoek op een het rapport The plunder route to Panama, dat in 2017 gepubliceerd werd door ZAM-AIPC.

In eerste instantie werd gemeld dat naast de uit Mozambique afkomstige Valoi ook twee buitenlandse journalisten opgepakt waren. Over de identiteit van deze journalisten is niets bekend. Ook is niet bekend of zij inmiddels ook weer op vrije voeten zijn.

“We waren klaar met een klus in Chitolo. Op weg naar Palma vroeg een groep soldaten ons te stoppen”, schreven de verslaggevers volgens MISA in verstuurde berichten. “Ze vertelden ons dat ze alleen hun opdracht uitvoerden. Ze namen onze camera’s in beslag.”

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.