basis naar compleet

— woensdag 23 mei 2018, 09:11 | 0 reacties, praat mee

Journalisten geweerd bij toespraak EPA-topman Scott Pruitt

EPA-topman Pruitt, afgelopen week bij de behandeling van het jaarbudget van zijn agentschap | Tados Katopodis / EPA

In de Verenigde Staten is een persconferentie van de overheidsorganisatie Environmental Protection Agency (EPA), dat zich met milieu-bescherming bezighoudt, uitgedraaid op een conflict met diverse journalistieke organisaties. Geaccrediteerde journalisten van CNN, persbureau AP en vakuitgave E&E News werden geweerd, volgens de EPA vanwege plaatsgebrek. Laatste wijziging: 23 mei 2018, 09:15

Volgens een EPA-woordvoerder kon de persruimte maximaal tien journalisten bergen. “Er was een livestream voor de mensen die we niet konden binnenlaten”, aldus woordvoerder Jahan Wilcox. De organisaties die wel naar binnen mochten, zeggen dat er diverse lege stoelen waren en bovendien ruimte was gereserveerd voor camera’s.

Persbureau Associated Press zegt dat een van hun journalisten hardhandig door veiligheidsmensen uit de zaal is gezet. Wilcox zegt daar niets van te hebben gehoord en wilde daarom op dat bericht niet reageren. CNN stelt dat de EPA selectief media heeft geweerd. “Wij onderschrijven het belang van een vrije pers en hopen dat de EPA dat ook doet”, aldus een verklaring van de nieuwzender.

Vermoedelijk worden de media gestraft voor recente onflatteuze berichtgeving over beleidswijzigingen bij de EPA en over de luxe levenstijl van topman Scott Pruitt, die onder meer stelde om veiligheidsredenen alleen eerste klas te kunnen vliegen. Ook zal de EPA mogelijk decennia aan milieu-statistieken en onderzoeken wissen, omdat die niet stroken met de huidige koers van de EPA.

De EPA stelde na protest de ruimte voor de rest van het programma weer open, maar Pruitt was toen al vertrokken.

Bekijk meer van

Scott Pruitt EPA

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.