PersVeilig

— vrijdag 6 juni 2008, 08:45 | 0 reacties, praat mee

Journalisten en opiniepeilingen

Journalisten moeten beter op de hoogte zijn van hoe enquêtes werken en hoe de cijfers geïnterpreteerd moeten worden. Dat schrijft Will Tiemeijer, medewerker van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, in een opiniestuk voor De Journalist. Het blindelingse vertrouwen in uitslagen kan immers leiden tot onzin publicaties. Tiemeijer maakt melding van een peiling over een wijziging in de electricitietswet. Er was nog geen woord van in de media verschenen, maar bijna de helft van de ondervraagden bleek toch een inhoudelijk antwoord te geven. Wetenschappers noemen dit non-attitudes: antwoorden die niet werkelijk een mening weerspiegelen, maar die mensen geven omdat ze bijvoorbeeld niet dom wil lijken of de interviewer een plezier willen doen. Opiniepeilers doen er dus goed aan in hun enquêtes te controleren of mensen wel iets afweten van het onderwerp in kwestie. Ook de vraagstelling is van belang. Een voorbeeld van hoe het niet moet zijn volgens Tiemeijer de peilingen van Maurice de Hond. Door de wijze van vraagstelling stuurt hij mensen een bepaalde richting op, en niet zelden informeert hij de respondenten eenzijdig. Als De Hond bijvoorbeeld peilt wat mensen vinden van het laatste voorstel van Geert Wilders, noemt hij wel hét argument van Wilders vóór dat voorstel, maar niet het argument van Wilders’ opponenten tegen. Meer bij De Journalist Laatste wijziging: 7 juni 2008, 21:17

Bekijk meer van

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.