Journalist opent ijssalon

Een journalist die zich laat omscholen tot ijsmaker. Grote kans dat Auke Jager (54), voormalig videomanager bij de Wereldomroep, de enige ter wereld is. Op Vrijdag 18 april opent hij ijssalon Schep in het centrum van Utrecht. In plaats van een redactie stuurt hij nu drie bedrijfsleiders en zes verkopers aan.
Collega’s moesten lachen als Jager vertelde over zijn droom: ijs maken. Tot hij naar Bologna vertrok voor een opleiding en een stage. Daarna volgden studies in Wageningen en Brabant. Hij kocht acht machines waar vers ijs uitkomt - ‘een unicum in Nederland’. En nu kan hij 518 variaties aanbieden in de kleinste ijsfabriek van Nederland, aan de Lange Jansstraat, vlakbij de Neude.
‘In de periode dat er veel mensen uit moesten bij de Wereldomroep, voorzag ik al dat de vijver voor journalisten steeds kleiner wordt. Ik vroeg me af wat ik nog meer geweldig leuk vind. In het maken van ijs ben ik altijd al geïnteresseerd. Dat wil ik ook wel professioneel doen, met vers schepijs dat daardoor crèmiger en explosiever smaakt.’ Jager oogt als een bourgondische ijsmaker, maar hij praat nu ook al zo. Hij heeft het over smaaksensatie, mondgevoel en ‘ijs dat wegsmelt als je je tong tegen je gehemelte houdt’. ‘Voor mensen die mij kennen als een directe, beetje opgewonden journalist, is het even wennen. Maar ik was altijd al iemand die oog had voor de klant.’
Helpt het, die journalistieke achtergrond? ‘Ja, ik kan goed luisteren en inspelen op de wens van anderen. Bovendien kan ik mijn eigen folders en teksten voor de website schrijven. Als journalist overlegde ik met de marketingafdeling als ik bedrijfsfilms maakte. Daar heb ik nu veel aan. En ik blijf kritisch, ook op mezelf. Vroeger vroeg ik me af: is dit mijn beste stukje? Daarvoor is in de plaats gekomen: is dit het lekkerste ijs?’
Praat mee