Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— maandag 8 mei 2023, 12:41 | 0 reacties, praat mee

Journalist Mick van Wely kanshebber Pim Fortuynprijs

© Jean-Pierre Jans

Misdaadjournalist Mick van Wely en de Vlaamse politicus Bart De Wever maken met vier andere genomineerden dit jaar kans op de Pim Fortuyn Prijs. Dat heeft jurylid en JA21-voorman Joost Eerdmans zaterdag bekendgemaakt op de 21e sterfdag van de naamgever van de prijs. Laatste wijziging: 8 mei 2023, 13:09

De jury noemt Van Wely, die onder meer schrijft voor De Telegraaf, een “onverschrokken misdaadjournalist”. Hij heeft hart voor geweldsslachtoffers en “ging door met zijn werk ondanks zware dreiging vanuit de onderwereld, met als gevolg een inmiddels jarenlange persoonsbeveiliging”. Volgens de jury is Van Wely “een manmoedige doorzetter die voor de duvel niet bang is”.

Burgemeester van Antwerpen De Wever durft als partijvoorzitter van de Vlaams-nationalistische partij N-VA “de moeilijke thema’s van onze tijd zoals integratie en immigratie aan de orde te stellen. Zijn kritische stem is daardoor onmisbaar in politieke debatten”, zegt de jury.

De Pim Fortuyn Prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan opiniemakers, bestuurders of politici die volgens de organisatie strijden voor het vrije woord, taboes durven doorbreken en stelling nemen in het maatschappelijk debat.

De andere genomineerden zijn Kitty Herweijer, Atti Bahadori en haar dochter Nieloefaar, en Roderick Veelo.

Herweijer is journalist, columnist en podcastmaker bij De Telegraaf en schrijft veel over antisemitisme. Ze neemt daar “moedig stelling in en trotseerde ernstige bedreigingen” en “zoekt de randen op van het maatschappelijk debat”.

Activiste Atti Bahadori en haar dochter, zangeres en actrice Nieloefaar, strijden voor de rechten van vrouwen in Iran en voeren samen actie tegen het ayatollahbewind. “Dat is ook hier in Nederland een riskante affaire. De lange arm van de islamitische republiek heeft al twee dissidenten in Nederland vermoord”, aldus de jury.

Radio- en tv-presentator Veelo is genomineerd vanwege een podcast voor ThePostOnline, waarin hij ageert tegen politieke correctheid en “woke-verschijnselen”. “Thema’s als migratie, slavernij, klimaat en de (angst)cultuur binnen politiek, media en bedrijfsleven worden daarin wekelijks belicht.”

De Pim Fortuyn Prijs bestaat uit een wisselbokaal. Vorig jaar ging die naar schrijfster Lale Gül. De winnaar van dit jaar wordt 25 mei bekendgemaakt in het Haagse perscentrum Nieuwspoort. De jury wordt gevormd door voorzitter Simon Fortuyn, hoogleraar en publicist Afshin Ellian, psychiater en columnist Esther van Fenema en Joost Eerdmans.

Politicus Pim Fortuyn werd op 6 mei 2002 in Hilversum doodgeschoten, aan de vooravond van de Tweede Kamerverkiezingen waaraan hij met zijn Lijst Pim Fortuyn (LPF) zou meedoen.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.