— donderdag 18 juni 2020, 09:05 | 0 reacties, praat mee

Journalist begint rechtszaak tegen eigen krant na conflict over anti-racismeverslaggeving

Anti-racismeposters nabij het Witte Huis | DPA

Een zwarte journalist is een civiele rechtszaak begonnen tegen haar werkgever, dagblad Pittsburgh Post-Gazette. Centraal staat een verbod om Alexis Johnson in te zetten voor verslaggeving over anti-racismedemonstraties in Amerika, vanwege een 'bevooroordeelde' tweet.

Johnson tweette in mei enkele foto’s van de afvalberg na een concert van countryzanger Kenny Chesney, wat volgens de hoofdredactie aantoonde dat ze niet neutraal zou staan in discussie rond anti-racismedemonstraties en protesten tegen politiegeweld. “Eerlijk zijn, het uitbannen van vooroordelen of zelfs de hint van een belangenverstrengeling is onze gouden standaard”, schreef hoofdredacteur Keith Burris onlangs.

Hij ontkende in een hoofdredactioneel commentaar dat Johnson is verboden de protesten te verslaan, aangezien dat nooit haar taak is geweest. “Deze persoon is niet van het verhaal gehaald, want ze zat er nooit op. Deze persoon verslaat ras of demonstraties niet, want daar hebben we geen aparte categorie voor. Deze persoon houdt zich normaliter met sociale media bezig”, schreef Burris.

“We gaan ons niet verontschuldigen voor het handhaven van professionele journalistieke standaarden”, aldus de hoofdredactie.

Johnson zegt in een reactie dat de open brief de plank misslaat. “De cognitieve dissonantie en het gebrek aan empathie voor ervaringen buiten de eigen belevingswereld is ontmoedigend”, aldus de journaliste. Johnson beschuldigt de krant van discriminatie en het doorvoeren van strafmaatregelen.

Collega’s van Johnson betuigden de afgelopen dagen hun steun en spraken hun verbazing uit dat de hoofdredactie in de vlek blijft wrijven. Burris negeerde diverse interviewverzoeken, maar nam afgelopen maandag tijd voor Fox News, waar presentatrice Laura Ingraham het betreurde hoe de krant door woke links wordt besmeurd. Meer bij Poytner / Washington Post

Bekijk meer van

Pittsburgh Post-Gazette

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.