training eu starters

— dinsdag 5 januari 2021, 16:57 | 2 reacties, praat mee

Journalist Bart FM Droog vrijgesproken van smaad

Journalist Bart FM Droog is dinsdag in een smaadzaak ontslagen van rechtsvervolging. Volgens de politierechter in Zwolle mocht hij op TPO.nl schrijven over de rol van een vrouw kort na de dood van een kraker in Groningen in 1990. Laatste wijziging: 5 januari 2021, 17:05

Droog publiceerde zijn stuk al in 2016 op de site van The Post Online. Hij deed naar eigen zeggen maandenlang onderzoek naar de dood van Groningse kraker Marco in 1990 en de mogelijk kwalijke rol van de ex-vriendin.

De vrouw deed aangifte van smaad maar het Openbaar Ministerie weigerde de dichter te vervolgen. Via het gerechtshof wist ze in 2018 alsnog vervolging af te dwingen. Omdat de rechtbank Noord-Nederland zich in 1999 boog over het onderzoek naar de dood van Marco, werd de smaadzaak doorverwezen naar de rechtbank in Zwolle.

De rechter besloot Droog te ontslaan van rechtsvervolging. ‘Het belang van de vrijheid van meningsuiting valt zwaarder uit’, zei de rechter. Daarmee ging ook de schadevergoeding van tafel. Droog reageerde na afloop opgelucht. ‘Ik ben blij voor mezelf maar het is tragisch dat er voor de familie van Marco nog steeds geen duidelijkheid is over wat er precies is gebeurd’.

Meer bij Dagblad van het Noorden en RTV Noord.

Bekijk meer van

Bart FM Droog

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

2 reacties

GJ de Groot, 5 januari 2021, 23:06

“Journalist Bart FM Droog vrijgesproken van smaad”

Bij lezing van het artikel blijkt de kop de lading niet te dekken: Bart Droog heeft wel degelijk de gewraakte uitspraken gedaan en dat betekent dat wat hem ten laste is gelegd, door hem is gedaan: géén vrijspraak. Omdat hij een rechtvaardigigsgrond voor zijn daad heeft, is het bewezene niet strafbaar en is hij daarom ontslagen van rechtsvervolging.

A. Graaff, 18 maart 2021, 13:34

Beste Dolf, verander de kop svp…  M vr gr Arthur Graaff

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.