word studentlid

— maandag 26 september 2016, 08:05 | 0 reacties, praat mee

Jordaanse schrijver Hattar vermoord voorafgaand aan cartoon-rechtszaak

Jordaanse schrijver Hattar vermoord voorafgaand aan cartoon-rechtszaak
© Jamal Nasrallah / EPA

De Jordaanse schrijver-journalist Nahed Hattar is zondag in de hoofdstad Amman doodgeschoten toen hij op weg was naar een rechtbank. Hij zou daar terechtstaan wegens belediging van God en de islam omdat hij medio augustus op sociale media een spotprent had verspreid. Laatste wijziging: 26 september 2016, 10:48

Hattar werd volgens Al jazeera meerdere malen in zijn hoofd geschoten bij de rechtbank. Zijn broer en enkele vrienden renden achter de dader aan en konden hem oppakken en aan de politie overdragen.

Volgens Jordaanse media zou het gaan om een 39-jarige imam van een moskee in Amman. Bronnen bij de veiligheidsdienst zeiden dat de man bekend was als extremist. Politieke moorden komen doorgaans weinig voor in Jordanië dat relatief stabiel is gebleven, in tegenstelling tot zijn buurlanden Irak en Syrië.

Hattar moest voor de rechtbank verschijnen vanwege een spotprent die hij in augustus had gedeeld op Facebook. Op de karikatuur was een Arabische man met een baard te zien, die in de hemel rokend het bed deelt met vrouwen en God vraagt om hem wijn en cashewnoten te brengen. De karikatuur werd in het islamitische Jordanië als beledigend voor de religie ervaren.

Hattar, die zelf christen is en een fel criticus van radicale islamisten, bood later via sociale media zijn excuses aan. De Jordaanse justitie liet Hattar na de publicatie meteen aanhouden. In afwachting van zijn proces was hij op vrije voeten gesteld. Hij kreeg geen beveiliging ondanks diverse bedreigingen. Meer bij Trouw / Al Jazeera / CPJ

Bekijk meer van

Nahed Hattar Jordanië

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.