— donderdag 22 december 2011, 16:05 | 4 reacties, praat mee

Joep Dohmen op zwarte lijst Deetman

Voorzitter Wim Deetman van de commissie die het seksueel misbruik in de katholieke kerk onderzocht weigert journalist Joep Dohmen van NRC Handelsblad een afsluitend interview te geven als commissievoorzitter omdat hij ‘geen vertrouwen’ heeft in de journalist. Dat althans kreeg Dohmen – die vorig jaar samen met Robert Chesal van de Wereldomroep Journalist van het Jaar werd vanwege het feit dat zij het misbruik in de kerk aan de kaak stelden - te horen van de persvoorlichter van de commissie. De onderzoeksjournalist zegt uit goede bron binnen de commissie te hebben gehoord wat de aanleiding was voor het gebrek aan vertrouwen. Het zou te maken hebben met publicaties van zijn hand (in mei van dit jaar) over Deetmans’ overtreding van de wettelijke regels voor neveninkomsten. Dohmen toonde aan dat Deetman enkele tienduizenden euro’s ten onrechte aan inkomsten had ontvangen uit voornamelijk voorzitterschappen van overheidscommissies. ‘Onprofessioneel’, oordeelt Dohmen. Wim Deetman wil niet reageren.

Deetman heeft de journalist duidelijk in de ban gedaan. Voor aanvang van een uitzending van Nieuwsuur (op 16 december) over het misbruik in de kerk, waar zowel Deetman als Dohmen waren uitgenodigd, weigerde Deetman de journalist zelfs de hand te schudden en wilde hij niet dat deze naast hem ging zitten. Dohmen: ‘Ik vertelde hem dat de productieleiding had gevraagd naast hem plaats te nemen omdat ze ook aan mij een vraag wilde stellen. Vanaf dat moment heeft hij de rest van de uitzending van mij afgedraaid op zijn stoel gezeten.’

Dohmen vindt het kwalijk dat een interview met de voorzitter van de commissie die het seksueel misbruik in de katholieke kerk onderzocht wordt geweigerd omdat die journalist over een heel andere kwestie heeft geschreven waar Deetman bij is betrokken. ‘Onprofessioneel’, oordeelt Dohmen.

Namens zijn voorlichter laat Deetman weten de zaak ´voor rekening van de afzender´ te laten.

CDA’er Deetman schond met de teveel ontvangen gelden het Besluit vergoedingen adviescolleges en commissies, waaraan hij als lid van de Raad van State is gehouden, zo toonde Dohmen in mei aan. De verantwoordelijke minister Donner van Binnenlandse Zaken – eveneens CDA’er, en per 1 januari Deetmans’ baas bij de Raad van State – vond echter dat Deetman het teveel ontvangen geld niet terug hoefde te storten omdat zijn ambtenaren zouden hebben verzuimd hem op het bestaan van de regeling te wijzen. Deetman toonde zich ‘erkentelijk’ voor deze geste van zijn partijgenoot, maar besloot het geld toch terug te storten. Hij zou zich eerder ‘niet bewust’ zijn geweest van de regels.

 

Bekijk meer van

Praat mee

4 reacties

Jacqueline Wesselius, 22 december 2011, 21:24

Wat ongelooflijk kinderachtig van Deetman! Onprofessioneel, inderdaad. Mijn hemel, dat had ik niet van hem verwacht. Hij duikelt omlaag in mijn achting.

Flip Feij, 23 december 2011, 15:48

Wat is erop tegen, dat de verhouding tussen een journalist en een gezagsdrager een ongemakkelijke is?

PeterdeVries, 27 december 2011, 08:51

Wie Deetmans houding ten opzichte van journalisten kent, verbaast zich niet.

Spinhof, 27 maart 2012, 19:19

De commissies voor Veiligheid en Justitie en voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport hebben kennelijk rekening gehouden met de gebrouilleerde relatie van Deetman met Joep Dohmen. Zij houden op woensdag 4 april rondetafelgesprekken met de commissie Deetman en Joep Dohmen, journalist van NRC Handelsblad. Het gesprek met de commissie Deetman is van 10.00 uur tot 11.00 uur. Het gesprek met Joep Dohmen is van 11.00 tot 12.00 uur. De gesprekken zijn in de Troelstrazaal.

http://www.tweedekamer.nl/nieuws/kamernieuws/newspage1077_rondetafelgesprekken_commissie_deetman.jsp#0

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.