— maandag 29 augustus 2016, 10:34 | 0 reacties, praat mee

Je meerdere ontmoeten

© Truus van Gog

Ik ben er zelf al jaren zoet mee: op zoek naar mezelf zijn. Wie ben ik en wat wil ik? Hoe word ik gelukkig? We zijn met velen. Het aanbod is oneindig. Er zijn duizenden boeken en cursussen voor dolende zielen. Je kunt op stilteretraite, mediteren of yogaoefeningen doen tot je erbij neervalt. Mijn dieptepunt was toen ik voor een reportage bij een detoxweek in Frankrijk was. Een groep vrouwen betaalde veel geld om een week niet te mogen eten. Iedereen was een stuk lichter, maar niet bepaald gezellig of gelukkig. Laatste wijziging: 26 september 2016, 15:18

Tot ik een indrukwekkende uitzending van Zomergasten bekeek. Schrijfster Griet op de Beeck vertelde in een paar uur treffend waar de worsteling die leven soms heet over gaat. Samen met waarschijnlijk duizenden anderen werd ik die avond een beetje verliefd op haar. Wat een levenslust, schoonheid en talent. Geen cynisme of dogmatisme te bekennen.

Op de Beeck schitterde met oneliners als: ‘perfectionisme is een systeem dat ervoor zorgt dat je voorbestemd bent om altijd te falen.’ En: ‘Geluk vind ik een overroepen concept. Ik streef naar intensiteit, omdat het ellendige en het mooie dan naast elkaar mag bestaan. Ik durf die lelijkheid van het leven te laten zien.’ Door zaken onder het tapijt te vegen waar we liever niet naar kijken ontnemen we onszelf volgens haar een vol leven.

Het enige minpuntje waren de vragen van interviewer Thomas Erdbrink. Hij is een goede journalist, maar zorgde voor hinderlijke onderbrekingen. Ook vroeg hij niet door. Ik zat meerdere keren op het puntje van mijn stoel naar de tv te roepen dat hij een schot voor open doel miste. Dat gebeurt mij overigens ook regelmatig als ik eigen interviews terug luister.

Normaal gesproken is de journalist het vehikel om een verhaal goed of beter voor het voetlicht te brengen. In dit geval had zij de interviewer niet nodig.

We willen als journalisten graag de regie houden, maar soms is het beter om los te laten. Om te zeggen dat je iets niet begrijpt. Je te laten overrompelen. Om stil te zijn als je niet weet wat je moet zeggen. Erkennen dat je jouw meerdere ontmoet. Weer leerling zijn in plaats van meester. Soms is het nodig dat jij zoveel mogelijk verdwijnt om de ander het podium te laten innemen. Dat je durft te verdwalen terwijl je onderweg bent. Je vooraf bedachte vragenlijst in de prullenbak laten verdwijnen omdat de vragen tijdens het gesprek niet meer relevant blijken te zijn.

Er zijn geen routekaarten naar geluk, net zomin als er routekaarten zijn voor een gesprek. Maar er zijn overal vele meesters te vinden. Wellicht moeten we stoppen met zoeken en ons meer laten overrompelen. Zien wat er is en niet eisen dat het anders moet zijn.

En we zijn inderdaad niet alleen. Schrijven is voor Griet op de Beeck een poging om de eenzaamheid voelbaar te maken en een leegte te vullen die we als mensen nou eenmaal hebben. ‘En als het resultaat van dat gevecht voor anderen van betekenis kan zijn, is dat iets om oprecht blij van te worden.’

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.