e learning nvj

— donderdag 5 oktober 2017, 12:44 | 0 reacties, praat mee

Japanse journaliste komt om door overwerk

Forenzen onderweg naar werk - © Kimimasa Mayama / EPA

Japan wordt opnieuw gedwongen om naar uitwassen van zijn werkcultuur te kijken, nadat arbeidsinspecteurs de dood van een 31-jarige medewerkster van de publieke omroep NHK aan overwerk hebben toegeschreven. Laatste wijziging: 5 oktober 2017, 13:04

Miwa Sado werkte als politiek verslaggever op het hoofdkantoor in Tokyo. In de maand voor haar overlijden werkte ze maar liefst 159 uur over. Ze stierf drie dagen na een drukke verkiezingsperiode. Ze had in die tijd slechts twee dagen vrij kunnen nemen. Sado overleed aan hartfalen in juli 2013. De arbeidsinspectie schrijft haar dood toe aan karoshi, de Japanse term voor dood door overwerk. NHK maakte het overlijden pas vorige week bekend.

Sado’s dood voert volgens The Guardian de druk op de Japanse autoriteiten op om iets te doen aan het groot aantal sterfgevallen die door karoshi worden veroorzaakt. De verwachtingen die aan werknemers worden gesteld zijn hoog.

Volgens de overheid plegen jaarlijks duizenden Japanners zelfmoord gepleegd vanwege werkgerelateerde stress. Daarnaast overlijden tientallen mensen door stress-gerelateerde ziektebeelden, zoals hartinfarcten en lichamelijke en mentale uitputting.

In 2015 pleegde de 24-jarige Matsuri Takahashi zelfmoord door overwerkt te zijn . Ze had meer dan 100 overuren opgebouwd in de maanden voor haar dood. Haar dood bracht een nationale discussie op gang over de werkcultuur in Japan. De overheid wil nu dat werknemers maandelijks maximaal 100 uur mogen overwerken, maar volgens critici blijven de risico’s voor werknemers daarmee onverminderd hoog.

Bekijk meer van

Japan

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.