PersVeilig veiligheid vrouwelijke journalisten

— maandag 9 maart 2015, 10:15 | 0 reacties, praat mee

Altijd op pad, de echte verslaggever

Hij was nog maar net begonnen aan een nieuwe klus bij de krant bij de redactie religie & filosofie van Trouw. Daar had hij zin in, weer schrijven, op pad, met mensen praten, gebeurtenissen verslaan. Na een paar jaar opinieredactie, keek George Marlet uit naar zijn nieuwe functie. Laatste wijziging: 10 maart 2015, 08:58

Op zijn eerste reportagereis, naar de bisschoppenconferentie in Rome afgelopen oktober, kreeg hij last van kortademigheid. Het leek wel mee te vallen, longembolie. Maar het was niet goed. In een paar maanden tijd verloren we bij Trouw een van onze meest bekwame en beminnelijke collega’s aan darmkanker. George Marlet is maar 54 geworden.

Hij werkte tien jaar bij het ANP, in 1992 stapte hij over naar Trouw. In de krant beschreven we hem als een verslaggever van het noeste, haast ouderwetse soort. Hij was zo iemand die elke klus aankon. Een degelijke waarnemer, integer, correct en betrouwbaar. Bovenal een innemende collega, zo iemand die met zijn aanwezigheid op de redactiezaal sfeer maakte. Bescheiden, maar beslist als het nodig was en geliefd om zijn snedige humor. Een man met oprechte compassie voor de mensen die hij voor de krant ontmoette. Voor sommige collega’s op de krant was hij een vertrouwenspersoon in een persoonlijk of zakelijk conflict. Iemand die praatte als het moest, maar ook goed kon zwijgen.

George was de pure krantenman, de échte verslaggever. Zijn zaakjes altijd op orde. In zijn auto stond permanent een kistje met benodigdheden voor plotselinge verslaggeversklussen. Een noodrantsoen, notitieblokken, zaklamp, warme kleren én schoon ondergoed, want het kon immers zomaar gebeuren dat je nachten van huis was. Een collega wist zich te herinneren dat hij destijds ook een zakje met kwartjes voor de parkeermeter paraat had, je kon er maar om verlegen zitten.

Voor Trouw reisde hij tussen 2006 en 2009 zes keer naar Uruzgan om verslag te doen van de Nederlandse militaire missie in Afghanistan. Hij was de eerste Nederlandse journalist die ‘embedded’ – onder toezicht en bescherming van Defensie – naar Afghanistan ging.  Hij ging de discussie in de beroepsgroep over ‘embedded’ journalistiek niet uit de weg.

Boven zijn overlijdensbericht schreven zijn vrouw Petra en kinderen Sanne en David onder meer dat zijn leven werd gekenmerkt door eenvoud, goedheid, bezorgdheid en eerlijkheid. Dat was een uitstekende samenvatting.

George is op 7 maart begraven – op de dag van zijn voorkeur, een zaterdag, want ‘dan hoefde niemand vrij te vragen’. Zijn stille hoop dat het erg druk zou worden in ‘zijn’ monumentale kerk in Driebergen-Rijsenburg, kwam uit. Ze stonden in de lentezon zelfs buiten.


 

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.