training eu starters

— maandag 23 december 2019, 10:38 | 0 reacties, praat mee

Jan Kleinnijenhuis en Pieter Klein Journalist van het Jaar 2019

Pieter Klein en Jan Kleinnijenhuis . Journalist van het Jaar 2019. - © Foto: Duco de Vries

Jan Kleinnijenhuis (Trouw) en Pieter Klein (RTL Nieuws) zijn de Journalist van het Jaar 2019. De jury van vakblad Villamedia kent hun de prijs toe vanwege hun diepgravende en langdurige onderzoek naar de toeslagenaffaire bij de Belastingdienst. Laatste wijziging: 24 december 2019, 09:10

Het duo legde onder meer bloot hoe de Belastingdienst ouders jarenlang ten onrechte heeft bestempeld als fraudeurs en onwettig toeslagen stopzet en terugvordert. Er werd door de Belastingdienst onderzoek gedaan waarbij (tweede) nationaliteit in strijd met wetgeving standaard in beeld werd gebracht.

Bij het toedekken van de affaire hield de Belastingdienst structureel informatie achter in rechtszaken tegen gedupeerde ouders en misleidde staatssecretaris Snel de Tweede Kamer. Nog steeds weten we niet zeker of honderden, duizenden dan wel tienduizenden gezinnen gedupeerd zijn.

Het onderzoek van Klein en Kleinnijenhuis heeft een grote maatschappelijke misstand blootgelegd. Daarvoor verdienen zij erkenning. Volgens de jury verdienen ze de prijs vooral door de manier waarop zij te werk zijn gegaan: vasthoudend, met open vizier, op zoek naar de feiten en met de juiste balans tussen feitelijke verslaggeving en het uiting geven aan emoties en verbazing in columns van Pieter Klein.

Lees ook het interview met de winnaars: De affaire die stinkt

Dolf Rogmans, hoofdredacteur van Villamedia: ‘Dit jaar hebben we heel veel mooie journalistieke producties gezien, zowel nationaal als regionaal. Voor ons als jury stak het werk van Kleinnijenhuis en Klein er bovenuit. Zij laten goed zien wat samenwerken inhoudt en oplevert. Ze hebben zich geconcentreerd op die delen van het onderzoek waar hun kracht ligt en zo van één plus één drie gemaakt.’

De jury van de Journalist van het Jaar bestaat uit de redactie van Villamedia en de redactieadviesraad. Daarin zitten onder andere Cisca Dresselhuys, Klaske Tameling, Tony van der Meulen en Tonie van Ringelestijn.

Klein is onderzoeksredacteur bij RTL Nieuws en Kleinnijenhuis werkt op de financiële redactie bij dagblad Trouw. Over hun motivatie zegt Klein: ‘Als er voor mij één drijfveer is geweest, dan is dat waarheidsvinding in combinatie met recht doen aan de geschonden belangen van onschuldige burgers.’ Kleinnijenhuis: ‘Zeker omdat je eigenlijk vanaf het begin zag dat Den Haag het probeerde klein te houden en af te schermen.’

Het bij de prijs behorende beeldje wordt hen dinsdag 4 februari uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst door Pieter Broertjes, oud-journalist en nu burgemeester van Hilversum. Ook de winnaar van de Villamedia Afstudeerprijs, die later bekend wordt gemaakt, krijgt dan zijn prijs.

De Journalist van het Jaar wordt sinds 2006 verkozen. Onder andere Joris Luyendijk, Bram Vermeulen, Antoinette Hertsenberg en Bas Haan gingen Klein en Kleinnijenhuis voor. Vorig jaar ging de prijs naar Joop Bouma (Trouw) en Jet Schouten (Radar) voor hun onderzoek naar fouten bij medische implantaten.

De Journalist van het Jaar wordt mede mogelijk gemaakt door het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en Hilversum Mediastad. Eerder jaren werden eerste drie nominaties bekend gemaakt. Dit jaar heeft de jury er voor gekozen direct een winnaar bekend te maken.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.