training eu starters

— woensdag 1 augustus 2018, 09:01 | 0 reacties, praat mee

Jaarlijkse heffing van 100 euro voor accreditatie Europese topontmoetingen

Belgische journalisten (of in België woonachtige journalisten) zien zich geconfronteerd met een nieuw tarief van 50 euro per half jaar voor accreditie voor Europese topontmoetingen in Brussel. Het bedrag is sinds 1 juni van kracht en is ingevoerd door de Belgische autoriteiten, die de achtergrondcontrole uitvoeren. Laatste wijziging: 1 augustus 2018, 09:02

Diverse media waaronder Le Soir, melden dat het tarief onderdeel is van de accreditatieprocedure rond zulke ontmoetingen. De Belgische autoriteiten factureren de veiligheidscontrole aan de werk- of opdrachtgever van journalisten.

De Algemene Vereniging van Beroeps-journalisten in België (AVBB) is niet blij met de maatregel, die volgens hen discriminerend is: journalisten die slechts incidenteel naar Brussel afreizen worden in het land van herkomst al gecontroleerd en zien daar geen rekening van. Ook journalisten die niet in België wonen krijgen geen factuur. Daarnaast kunnen zelfstandigen de 100 euro op jaarbasis niet bij een werkgever declareren.

Plaatsvervangend algemeen-secretaris Sophie Lejoly van de Franstalige tak van de journalistenbond zegt dat de maatregel om te moeten betalen voor toegang problematisch is. Wie niet betaalt krijgt geen stempel van goedkeuring en mag niet naar binnen. Ook maakt de bond zich zorgen over bronbescherming, omdat volgens hen niet duidelijk is wat allemaal onderdeel is van de veiligheidcheck die de autoriteiten uitvoeren.

Bekijk meer van

Europa België

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.