e learning nvj

— donderdag 6 februari 2020, 09:12 | 0 reacties, praat mee

Iran intimideert met meerdere invallen bij journalisten

Ayatollah Ali Khamenei, de hoogste leider van Iran tijdens een lezing, afgelopen woensdag | EPA

In aanloop naar de Iraanse verkiezingen van 21 februari aanstaande hebben de autoriteiten eind vorige maand en deze week diverse invallen gedaan bij journalisten. De journalisten kregen niet te horen waarom ze doelwit zijn. Laatste wijziging: 6 februari 2020, 09:15

Bij de invallen werden onder meer perskaarten, documenten, laptops en telefoons in beslag genomen. De journalisten schrijven over uiteenlopende onderwerpen, van vrouwenrechten, sociale thema’s tot politiek. Van enkele journalisten is sinds het bezoek van de autoriteiten sociale media stilgevallen.

Er zijn volgens persvrijheidsorganisatie CPJ geen arrestaties verricht, al worden sommige journalisten elke dag opgehaald voor verhoor en kregen anderen enkel te horen dat er ‘later nog contact zou worden opgenomen’, wat CPJ als intimiderend omschrijft.

Een journaliste waar een inval werd gedaan werd in december vorig jaar tot twee jaar cel veroordeeld voor ‘verontrustende publieke opinies’ maar is nog niet opgeroepen aan de straf te beginnen. Alle betrokken journalisten zijn in het verleden weleens in aanvaring gekomen met de Iraanse autoriteiten.

CPJ-coördinator voor het Midden-Oosten Sherif Mansour zegt dat Iran alleen kan bewijzen dat hun verkiezingen vrij en eerlijk verlopen door journalisten met rust te laten. Meer bij CPJ

Bekijk meer van

Iran

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.