— woensdag 4 september 2019, 08:54 | 0 reacties, praat mee

Irak zet door Amerika gefinancierde zender op zwart na onthullingen over corruptie

Mei 2004: president Bush spreekt op Al-Hurra over de net aan het licht gekomen misstanden in gevangenis Abu Ghraib | AFP

De autoriteiten in Irak hebben een door de Verenigde Staten gefinancierde zender per direct op zwart gezet. Het uitzendverbod voor Al-Hurra geldt voor een periode van drie maanden en is het gevolg van een uitzending over corruptie binnen organisaties die heiligdommen en ander religieus vastgoed beheren.

Volgens de toezichthouder heeft Al-Hurra daar geen overtuigend bewijs voor geleverd en zijn daarmee “principes van professionele journalistiek” geschonden. Het verslag maakte gebruik van diverse anonieme bronnen.

Het uitzendverbod blijft ook na drie maanden van kracht als de zender geen excuses maakt en een rectificatie uitzendt, meldt persvrijheidsorganisatie CPJ.

De woordvoerder van de Amerikaanse ambassade in Baghdad verklaarde tegenover Reuters dat de Amerikaanse regering zich niet met de inhoud van Al-Hurra bemoeit en de toezichthouder het recht heeft om verslaggeving in twijfel te trekken, als die oneerlijk of onprofessioneel lijkt.

De organisaties waar Al-Hurra over berichtte worden met overheidsgeld gefinancierd om zowel heiligdommen en vastgoed van sjiieten en soennieten te beheren. De soennitische beheerorganisatie zegt juridische stappen tegen de zender te zullen nemen.

Bekijk meer van

Irak Al-Hurra

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.