PersVeilig veiligheid vrouwelijke journalisten

— vrijdag 12 november 2021, 12:24 | 0 reacties, praat mee

Iraanse fotojournalist gearresteerd om onbekende redenen

© Sydney Seshibedi

De Iraanse fotojournalist Rahil Mousavi is op 9 november gearresteerd door de Iraanse autoriteiten, schrijft het Committee to Protect Journalists. Ze is ondergebracht op een geheime locatie.

De redenen van haar arrestatie zijn onbekend. Bekend is wel dat ze een Instagram-account heeft, waar ze foto’s plaatst van Iraniërs die worstelen met armoede en klimaatproblemen. Ze plaatst dit op social media omdat lokale Iraanse media het niet willen publiceren, uit angst voor mogelijke represailles.

Sherif Mansour, coördinator van CPJ in het Midden-Oosten, keurt de arrestatie af en zegt dat Mousavi direct en onvoorwaardelijk vrij moet worden gelaten.

In 2016 was Mousavi al eens eerder gearresteerd door agenten van de Islamitische Revolutionaire Garde, die haar vasthielden toen ze verslag deed van een straatprotest in Khorramshahr over waterrechten. Journalism Is Not A Crime beschrijft hoe ze mishandeld werd, en ook op onduidelijke gronden werd gearresteerd. Meer bij CPJ.

Bekijk meer van

Rahil Mousavi Iran CPJ

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.