— donderdag 20 maart 2014, 14:32

Pieter Klein: ‘Geert, ga je schamen’

Pieter Klein, adjunct-hoofdredacteur van het RTL Nieuws, heeft zich in zijn column duidelijk uitgesproken tegen Geert Wilders. Dat hij zich zo uitlaat, is uniek voor RTL-begrippen. "Voor het eerst in 25 jaar RTL Nieuws neemt een hoofdredactie van RTL Nieuws stelling. Dat wil zeggen: je dwingt ons om stelling te nemen", schrijft Klein in zijn open brief aan de politicus. Klein wil zijn column niet tot hoofdredactioneel commentaar bestempelen, maar "het komt er dicht bij in de buurt. Mijn collega's Harm Taselaar en Marc Schreuder zouden persoonlijk misschien net andere woorden kiezen, maar in essentie zijn we het hier over eens: het ongeclausuleerde 'minder Marokkanen' deugt niet." UPDATE Marcel Gelauff, hoofdredacteur van NOS Nieuws, reageert op Twitter dat de NOS zich nooit op zo'n manier zou uitspreken: "Zelf standpunt over #Wilders innemen zou botsen met kern van onze taak als publieke nieuwsorganisatie: berichten over nieuwsfeiten."

Volgens het hoofdredactioneel commentaar van NRC Handelsblad roept Wilders “een sfeer op van deportatie”. Ook de hoofdredacteur van BNR Nieuwsradio, Sjors Fröhlich, spreekt zich uit over Wilders. De Telegraaf zegt in haar hoofdredactioneel commentaar dat het gedrag van Wilders “niets te maken [heeft] met fatsoen en respect” en dat Wilders daarmee “alle Marokkanen in ons land buitenspel” zet. Daarmee overschrijdt hij zijn eigen grenzen, merkt de hoofdredactie op.

De voorman van de PVV vroeg dinsdag, tijdens de verkiezingsavond van zijn partij in Den Haag, aan zijn aanhangers of ze meer of minder Marokkanen wilden. Nadat de zaal “Minder, minder” scandeerde, antwoordde Wilders: “Dat gaan we regelen.” Pieter Klein laat in zijn column aan Wilders weten dat “zelfs RTL Nieuws worstelt met wat je gisteravond hebt gezegd. Je bent écht een grens overgegaan.”

Voor Klein is het gedrag van Wilders een uitgemaakte zaak: “Laten we wel wezen: hoe een rechter er eventueel uiteindelijk ook over oordeelt: je zaait haat en je discrimineert. Ongegeneerd.”

De hele column is te vinden op de website van RTL Nieuws.

Bekijk meer van

RTL

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.