website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Internetredacties rekenen op groei

Frans Oremus — Geplaatst in arbeidsmarkt op donderdag 21 maart 2013, 11:59

Nieuws

Internetredacties verwachten komend jaar een groei van het aantal medewerkers. Alle andere media (van krant tot audiovisueel) rekenen op een krimp van rond de 3,3%. Ook voor de langere termijn (tot 2018) zijn het alleen de internetredacties die groei verwachten. Verder voorzien met name de kranten een toename van het aantal freelancers ten koste van vast personeel.
Dat blijkt uit onderzoek van de NVJ-jongerensectie Vers in de Pers (ViP) naar de arbeidsmarktpositie van jonge journalisten. De resultaten worden gepresenteerd op 21 maart tijdens de Nyenrode-conferentie over opleidingen en journalistieke beroepspraktijk, die voorafgaat aan de uitreiking -‘s avonds - van de jaarlijkse De Tegel.

De onderzoekers brachten aantallen fte’s in kaart en peilde de verwachtingen voor de komende jaren, in een rondgang langs 26 redacties van landelijke- en regionale dagbladen, tijdschriften, nieuwswebsites en omroepen. Hierbij werd ook gekeken naar leeftijdsverhoudingen of de verhouding tussen freelance en vast dienstverband.

Hoofdredacteuren en andere verantwoordelijken werden ondervraagd over hun ervaringen met afgestudeerde journalisten, over typische beginnersfouten, hun specifieke wensen en over de aansluiting tussen opleidingen en beroepspraktijk. ViP-voorzitter Marloes Lemsom: ‘Met dit onderzoek wilden we naar boven halen hoe de arbeidsmarkt voor jonge journalisten er uitziet nu en over vijf jaar.’

Bij de ondervraagde redacties zullen volgend jaar 75 mensen minder in een vast dienstverband werken. Dat komt neer op een daling van 3,3 procent. Het aantal freelancers stijgt naar verwacht met 5,1 procent. De meeste redacties verwachten dat het aantal medewerkers ongeveer gelijk zal blijven.

Dagbladen verwachten over het algemeen geen verschil tussen het aantal medewerkers op 1 januari 2013 en 1 januari 2014. Alleen De Telegraaf voorziet een daling met tien freelancers.
Audiovisuele media verwachten geen verschil in het aantal medewerkers op 1 januari 2013 en 1 januari 2014.

Tijdschriften rekenen op een kleine stijging. Elsevier rekent op twee nieuwe dienstverbanden. LINDA. verwacht in 2014 te werken met drie nieuwe jonge freelance bloggers voor de webredactie.

Het ANP stuurt aan op een grotere groep freelancers. De redactie wil geen duidelijkheid geven over of dienstverbanden opgezegd zullen worden. Wel is duidelijk dat het ANP in de toekomst naar een andere verhouding tussen freelancers en vaste medewerkers toe wil. Naar verhouding zal er meer gebruik gemaakt worden van freelancers dan nu het geval is. Het ANP heeft nu twintig freelancers en wil dit op termijn verhogen naar zestig.

Voor de verwachtingen over vijf jaar geldt dat de ondervraagde internetredacties de enige redacties zijn die groei verwachten. Dichtbij.nl verwacht over vijf jaar ongeveer veertig extra mensen in dienst te hebben.
DNP (De Nieuwe Pers) hoopt op een permanente stijgende lijn voor de komende jaren en verwacht in 2018 met zo’n 35 freelancers meer te werken dan nu. Nu.nl durft nog geen inschatting te maken, maar verwacht stijging.
Het Algemeen Dagblad hoopt dat op de lange termijn de meeste medewerkers tussen de 30 en 40 jaar oud zijn.

Omroep Gelderland en het Parool verwachten een krimp wat betreft vaste contracten. Dat zal veroorzaakt worden doordat ouderen met pensioen gaan en geen nieuwe contracten aangegaan zullen worden.

Opvallend is dat meerdere redacties nog geen inschatting kunnen geven van het totaal aantal medewerkers in 2018, maar wel de wens hebben om de balans tussen het aantal oudere en jongere medewerkers aan te passen.

ViP zegt zich ervan bewust te zijn dat er naast de 26 redacties die ondervraagd zijn voor dit onderzoek andere redacties zijn waar de voorspelling van het aantal medewerkers afwijkt van haar conclusies.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Journalist van het jaar 2018

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.