— maandag 8 december 2014, 10:33 | 0 reacties, praat mee

Instant melancholie

De populaire fotodienst Instagram verbeeldt een verlangen naar het analoge verleden met z’n vervaagde, kleurverschoten vierkante plaatjes. Het blijft natuurlijk een inherent digitaal proces en daarmee een tikje kitsch.

Lomo-camera’s, op basis van een Russisch model, zijn binnen bepaalde kringen al populair om analoog te fotograferen, waarbij de onvoorspelbare uitkomst een van de aantrekkelijke kanten is.

De 66/6 is een nieuwe camera, in (zeer) beperkte oplage gemaakt, die verwijst naar de Polaroid, Model 95, die op 26 november 1948 in de verkoop ging. Het nieuwe model is uitgevoerd in rubber, met eenzelfde opmerkelijk blaasbalg-ontwerp dat vijf verschillende scherptediepten mogelijk maakt. Lichtinval wordt geregeld door te kiezen tussen een lensgrootte van 0,12 of 0,24 millimeter.

De benodigde film komt uit de oude Palaroid-fabriek in Enschede, die de makers achter 66/6 in 2008 van de ondergang redden. Afhankelijk van de filmsoort rolt de foto direct, neo-retro gekleurd, uit de camera. Er worden overigens maar vijfhonderd 66/6’s gemaakt, voor € 222,00 per stuk.

supersense.com

Bekijk meer van

Polaroid Instagram

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.