persveilig seminar

— donderdag 1 september 2022, 09:05 | 0 reacties, praat mee

Inlichtingendienst NSA wilde Guardian-publicatie over Snowden kop indrukken

Edward Snowden schreef in 2019 de autobiografie Permanent Record over zijn rol als internationale klokkenluider. | EPA

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA heeft in 2013 druk uitgeoefend op hun Britse collega's bij GCHQ om actief te voorkomen dat dagblad Guardian over onthullingen van Edward Snowden zou publiceren. Dat staat in een nieuw boek van onderzoeksjournalist Richard Kerbaj. Laatste wijziging: 1 september 2022, 09:08

Het toenmalig hoofd van de Britse inlichtingendienst Iain Lobban weigerde dat verzoek. Lobban zou goede banden met de NSA willen onderhouden, maar vond ingrijpen in berichtgeving van een een Britse krant te ver gaan.

Onderzoeksjournalist Richard Kerbaj schrijft in het nieuwe boek The Secret History of Five Eyes, dat vandaag verschijnt, over de samenwerking tussen Engelstalige inlichtingendiensten. Binnen ‘Five Eyes’ bundelen Australië, Canada, Groot-Brittannië, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten hun activiteiten.

Snowden werkte in 2013 in eerste instantie samen met een beperkte groep journalisten, van onder meer de Guardian. De onthullingen over de ongekende datahonger van de NSA schokten burgers. Inlichtingendiensten moesten meer rekenschap over hun speurwerk geven, maar kregen tegelijk veel nieuwe bevoegdheden.

We schreven veel over Edward Snowden en de impact van zijn onthullingen op onder meer wetgeving rond de Nederlandse inlichtingendiensten.

Lobban vond dat het niet de taak van GCHQ was om de gevolgen van een NSA-datalek te helpen beperken. Toenmalig premier David Cameron was meer toegeeflijk richting de Amerikanen: het leidde onder meer tot een hallucinant bezoek aan het Guardian-kantoor, waar in bijzijn van toenmalig hoofdredacteur Alan Rusbridger in de kelder een laptop werd vernield.

Volgens Kerbaj waren alleen de Britten kritisch op de sleepnetten die NSA uitwerpt, toen de Five Eyes laat in 2013 bij elkaar kwamen in Australië. Andere Five Eyes-leden zouden bang zijn geweest Amerika voor het hoofd te stoten en zo toegang tot inlichtingen te verliezen. Meer bij de Guardian

Bekijk meer van

NSA GCHQ Edward Snowden

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

banner zwolle 2

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.