— woensdag 28 september 2022, 15:50 | 0 reacties, praat mee

Inktspotprijswinnaar Jip van den Toorn hoopt dat ze andere jonge vrouwen kan inspireren

Jip van den Toorn - © Eva Roefs

Dat ze de Inktspotprijs 2022 zou winnen, had illustrator Jip van den Toorn (29) naar eigen zeggen totaal niet verwacht. Sterker nog: ze had er zo weinig rekening mee gehouden, dat ze daags na de uitreiking van hot naar her rent om alles gedaan te krijgen. Laatste wijziging: 29 september 2022, 11:02

Maar wat wil je ook, als je op dezelfde dag én overladen wordt met felicitaties én je eerste boek naar de drukker stuurt én je klaar moet maken voor een optreden bij de talkshow Khalid & Sophie.

“Het is echt een rendag. Voor iemand die normaal alleen een beetje zit te tekenen zijn het wel heel veel prikkels”, lacht Van den Toorn. Ze won de Inktspotprijs met haar illustratie ‘Milieubewust’, waarmee ze kritiek uit op de menselijke hypocrisie ten tijde van klimaatverandering. “Ik had drie tekeningen ingezonden. En van die drie vond ik deze eigenlijk wel de beste.”

Andere regels
Dat heeft met meer te maken dan alleen met de scherpe kritiek die ze neerzet, vertelt Van den Toorn, die in 2020 in Villamedia ook al vertelde over haar werk. Eerder dit jaar ging ze van een keer per week publiceren in de Volkskrant, naar twee keer.

“Voor de tekening die ik voor de zaterdagkrant maakte, had ik strenge eisen voor mezelf gesteld. De tekening moest bijvoorbeeld het liefst heel actueel zijn en iets zeggen wat nog niet in het debat was gezegd. Maar dat leverde me iedere week al zoveel stress op, dat ik het best eng vond om twee keer per week zo’n tekening te maken.”

In overleg met Volkskrant-hoofdredacteur Pieter Klok bedacht Van den Toorn dat ze de tekening voor de dinsdagkrant volgens andere regels zou maken. “Daarin richt ik me meer op het intermenselijke en op hoe we met de wereld omgaan.” De tekening waarmee Van den Toorn de Inktspotprijs won, was haar eerste dinsdagtekening en dus de eerste die ze volgens haar minder strenge regels maakte.

Vrouw en jong
En dat was niet het enige unieke aan de uitreiking van dinsdag. Van den Toorn werd met haar overwinning niet alleen de eerste vrouw die ooit de Inktspotprijs won, maar ook de jongste winnaar aller tijden.

“Het was heel gek om de prijs te ontvangen. Ik zat daar in een zaal met allemaal mannen die al dertig jaar of langer tekenen. Allemaal mensen waar ik tegenop kijk. En dan word je ineens tot winnaar gekozen. Mijn speech was voor de aanhoorder misschien ook wat raar, want ik had echt helemaal niets voorbereid.”

Van den Toorn hoopt dat haar winst andere jonge vrouwen kan inspireren om ook te gaan illustreren. Daags na de uitreiking zit ze nog volop op een roze wolk. Met haar volgende stap is ze nog even niet bezig. Eerst maar eens hier van genieten en dan door naar de verschijning van haar boek, op 8 november. “En dan gewoon doortekenen.”

Bekijk meer van

Jip van den Toorn

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.