website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Inkomsten uitgeverijen met 1,8 procent gedaald

Nick Kivits — Geplaatst op vrijdag 5 oktober 2018, 09:52

Public Domain Pictures

Public Domain Pictures

Nieuws Uitgeverijen van nieuwsmedia zien hun inkomsten nog steeds teruglopen. In 2017 daalde de totale inkomsten met 1,8 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het verlies wordt vooral veroorzaakt door print, wat voor alle uitgevers bij elkaar nog steeds goed is voor 90 procent van hun inkomsten (advertenties + verkoop).

Dat is een van de belangrijkste conclusie van het jaarlijkse World Press Trends-rapport van WAN-IFRA. Voor het rapport zijn onderzoeken gehouden in zeventig landen. Daarnaast zijn inzichten en data van partners als ZenithOptimedia, PwC, IPSOS en Chartbeat in het rapport verwerkt.

Volgens het rapport zitten uitgevers niet stil. Ze gaan zich met hun verdienmodel steeds meer op de gebruiker richten. Dat moet ook wel: de inkomsten uit advertenties liepen in 2017 terug van 87 miljard dollar naar 63 miljard. Advertentie-inkomsten uit print lopen dan wel terug, maar zijn nog steeds goed voor 42 procent van het inkomen.

Het World Press Trends-rapport meldt verder dat uitgevers hun digitalisering aan het versnellen zijn. Daarnaast stelt het onderzoek dat het vertrouwen in de media terugloopt, wat invloed heeft op de omzet van uitgevers. Het onderzoeksrapport is – tegen betaling – hier te downloaden.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.