word studentlid

— maandag 28 juli 2008, 10:40

Ton Cuppen (1924-2008)

Laatste wijziging: 31 juli 2008, 14:48

Na lang met zijn gezondheid te hebben getobd stierf dinsdag 22 juli, 83 jaar oud, maar in het volle bezit van al zijn geestkracht, de journalist Ton Cuppen.


Het langst is hij verbonden geweest aan het katholieke dagblad De Tijd, aanvankelijk als redacteur sociale economie, standplaats Den Haag, en tenslotte als (mede-)hoofdredacteur, van 1965 tot 1973. Dat hoofdredacteurschap heeft hem de meeste kopzorgen gegeven. Financieel ging het slecht met de krant en geregeld was er rumoer in de kudde abonnees rond problemen van kerk en samenleving. In verband daarmee deed zich het voor de krant fatale verschijnsel voor dat het vertrek van oude abonnees niet door een toestroom van nieuwe werd gecompenseerd.


Cuppen moest aanvankelijk samenwerken met de niet gemakkelijke Van der Kallen, die al geruime tijd als hoofdredacteur zetelde. Later werd hem het medehoofdredacteurschap van Joop Lücker door VNU (de moederonderneming) opgedrongen, omdat men in deze ras courantier een reddende engel zag die voor soortgelijke wonderen kon zorgen als hij eerder bij de Volkskrant had verricht. Over de onderlinge verhouding van de twee hoofdredacteuren heeft men geen van beiden ooit horen juichen. Dat de journalistieke kwaliteit van De Tijd bij dat alles op peil bleef, was behalve aan de ijver van de redactie vooral te danken aan de kwaliteit van Cuppen.


Onder zijn inspiratie kwam een plan tot stand om structuur en inhoud van de krant zodanig te veranderen dat achtergronden en meningsverscheidenheid meer aandacht zouden krijgen dan de feiten van de dag. Dat plan werd door vriend en vijand aanvaard. Niettemin leek het Cuppen beter zijn heil elders te zoeken. Hij werd hoofdredacteur van de Spectrum encyclopedie. Eind jaren ‘70 keerde hij terug naar de dagbladjournalistiek en wel als redacteur/commentator bij NRC Handelsblad.


Waardoor zal Cuppen het meest in de herinnering blijven? Door wat zijn grote talent was: scherpzinnig en geestig schrijven.


Herman van Run

Bekijk meer van

Carrière

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.