— dinsdag 28 november 2017, 15:57 | 0 reacties, praat mee

In Memoriam Mehmet Ülger (1962-2017) ‘Hij heeft veel mensen een gezicht gegeven’

© Astrid van Unen/U-producties

Maandagochtend 27 november rond de klok van 07.30 uur is Mehmet Ülger overleden. Hij werd 55. Mehmet gold voor velen in de journalistieke wereld als dé journalist die met een liberale geest en enorme daadkracht de problemen in de Nederlands-Turkse samenleving bloot legde. Undercover bezocht hij moskeeën, instellingen en stichtingen om aan de kaak te stellen wat er gebeurde. Imams die opriepen tot het tuchtigen van je echtgenote, instellingen die integratie met de mond beleden maar in werkelijkheid de Turkse identiteit als het belangrijkste ter wereld benadrukten, of verenigingen zoals de Grijze Wolven die subsidie eisten van de overheid om zogenaamd hun democratische gedachtegoed te verspreiden, maar in werkelijkheid met het geld hun extreemrechtse ideeën uitventen. Mehmet bracht het naar buiten.

Dat deed hij voor en in opdracht van meerdere actualiteitenrubrieken zoals EenVandaag, Zembla, Nova, KRO Spoorloos en Opgelicht. Maar ook voor de schrijvende pers als De Groene Amsterdammer, Trouw en ANP. Daarnaast maakte hij in eigen beheer meerdere documentaires over kinderarbeid in Turkije. Dat ging niet altijd gemakkelijk. Begin 2015 werd hij in Turkije nog opgepakt en vastgezet omdat hij foto’s had gemaakt van een Turkse rechtszaal. Door tussenkomst van de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken, Bert Koenders, werd hij vrij gelaten.

De in 1962 in het dorpje Pinarbasi geboren Mehmet heeft waarschijnlijk nooit kunnen bevroeden dat hij journalist zou worden in Nederland. Na de militaire coup, begin jaren 80, besloot hij op 23-jarige leeftijd Turkije te verlaten. De kans dat hij het leger in moest en dus in dienst moest treden van een dictatuur greep hem naar de keel. Hij besloot naar Duitsland te gaan en daar gewoon verder te zien. Het werd Enschede, Tilburg, Dordrecht, Amsterdam en tot slot Rotterdam. In Tilburg studeerde hij aan de Academie voor de Journalistiek. Een journalist die weet wat het journalistieke werk inhoudt en Turks spreekt, het was zijn springplank naar werk.

En gewerkt heeft hij. Hij was gedreven en rustig. Als Mehmet enthousiast was zag je dat niet onmiddellijk aan hem. Het was niet de man die struikelde over z’n woorden en op luide toon verkondigde wat wel en vooral niet moest. In tegendeel, hij was eerder stil, ingetogen en nadenkend. Het is zoals de meesten hem hebben gekend. Toen enkele jaren geleden prostaatkanker bij hem werd geconstateerd gaf hij daar ook niet al te veel ruchtbaarheid aan. Hij was er laconiek over. Het gevecht tegen de ziekte zou hij winnen. Helaas.

Hij heeft veel mensen een gezicht gegeven. Mensen die werken in de krochten van de samenleving, zoals het meisje Zara in de prachtige documentaire ‘Zara, nog steeds een kind van het seizoen’. Een meisje dat samen met haar broers, zussen en ouders seizoensarbeid verricht in Turkije. De familie heeft haar nodig, zij brengt met haar kleine handjes de broodnodige extra inkomsten binnen. Maar door elke dag te werken vervagen haar dromen om eens een beter leven te leiden. Een leven waar school, warmte en een beetje luxe aanwezig zouden zijn. Mehmet bracht haar liefdevol in beeld en zorgde ervoor dat kinderarbeid in Turkije op de agenda kwam te staan. Nog steeds is er niet veel veranderd, maar door het op de agenda te zetten wordt er wel over gesproken.

Mehmet laat zijn vrouw Astrid en dochter Havin achter.   

Dit in memoriam verscheen eerder op de site van EenVandaag

Bekijk meer van

Mehmet Ülger EenVandaag

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.