word studentlid

— vrijdag 13 oktober 2017, 14:45 | 0 reacties, praat mee

In memoriam: ‘Hofnar’ Herman Moscoviter met stille trom vertrokken

In memoriam: ‘Hofnar’ Herman Moscoviter met stille trom vertrokken
Herman Moscoviter in boek 'De Hef' van Hansje de Reuver - © Hansje de Reuver

Herman Moscoviter (74), specialist in architectuur en stedenbouw, is vorige week plotseling in Rotterdam in zijn slaap overleden. Typisch Herman, plotseling verdwenen! Laatste wijziging: 13 oktober 2017, 15:00

In de periode (1978 – 1990/91) dat ik met Herman Moscoviter mocht samenwerken bij het toenmalige Het Vrije Volk in Rotterdam leerde ik hem kennen als een ‘absolute einzelganger’. Zo ook in onze redactieraad. Daar was hij vaak zeer kritisch en recht voor zijn raap, wat hem zeker niet populair maakte bij de hoofdredactie. Net als ik had hij een ‘bloedhekel’ om samen met collega’s naar de kroeg te gaan.

Daar (café de Schouw) werd onder een flinke slok heel wat afgeroddeld. Natuurlijk over collega’s die daar niet bij waren. Zoals ik vaak en zeker Herman. En dus gingen Herman en ik (helaas) nooit samen naar de kroeg. Op een uitzondering na. Bij het einde van Het Vrije Volk trof ik Herman onverwacht aan in ‘de Schouw’ met een televisiedocumentaireploeg van de VPRO.

Met mijn plotseling aankomst voelde Herman zich door mij overvallen als een soort van stoorzender. In die documentaire speelde hij de hoofdrol. En zo kwam ik heel toevallig in een bijrol terecht. Samen met Herman aan de bar over de teloorgang van ons aller Het Vrije Volk.  Die avond zou in onze stamkroeg het ‘afscheid van HVV worden gevierd.’ Herman liet toen terecht weten dat hij daarbij niet van de partij zou zijn. Ik wel, want zo naïef was ik toen nog.

Echoput
In die donkere tijd ging bij ons de zwartgallige ‘mare’ rond van een redacteur die in een echoput riep: ‘Is er nog een abonnee?’ En dan kwam als een echo het antwoord: ‘Nee, nee, nee…’.
Diverse keren had ik samen met Herman avonddienst. De een deed het tikwerk, de andere in die tijd nog de telex en telefoon en omgekeerd. Herman kreeg een boze abonnee aan de lijn. Die wilde per onmiddellijk zijn abonnement opzeggen. Herman antwoordde dat hij dit alleen schriftelijk kon doen. De man bleef woedend volharden en de immer stoïcijnse Moscoviter vroeg zijn naam en zijn adres. ‘Zo’, sprak Herman haast handenwrijvend, ‘nu ga ik u hoogst persoonlijk als lid afvoeren en u komt er bij ons nooit meer in!’ Vervolgens smeet Herman de hoorn op de haak.

Nog geen halve minuut later belde deze abonnee uiterst timide terug met de vraag aan Herman ‘of hij alstublieft lid mocht blijven?!’ Dit was wederom Herman Moscoviter ten voeten uit, de ‘vrolijke cynicus.’Met een dikke knipoog en als een ware ‘Hofnar’ (de naam van zijn latere persbureau).

Bekijk meer van

Herman Moscoviter

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.