NVJ compleet lid

— dinsdag 5 september 2023, 11:40 | 2 reacties, praat mee

In Memoriam: Hans Roodenburg (78)

In Memoriam: Hans Roodenburg (78)

Op 1 september jongstleden overleed journalist Hans Roodenburg. Leo Pronk, oud-hoofdredacteur van het Rotterdams Dagblad, staat stil bij het rijke journalistieke leven dat Roodenburg gekend heeft. Laatste wijziging: 28 september 2023, 13:57

Sinds 1967 journalist bij achtereenvolgens Dagblad Scheepvaart, Het Rotterdams Parool, Het Vrije Volk, Rotterdams Dagblad. Kranten die hij teloor heeft zien gaan.
Sinds gisteren, 1 september 2023, is hij er zelf niet meer.

Aan het rijke journalistieke leven van Hans Roodenburg is een eind gekomen. Geveld door een zeldzame, ongeneeslijke hersenziekte, genaamd PSP. Een aandoening die in de laatste fase het functioneren ernstig bemoeilijkte, het schrijven vrijwel onmogelijk maakte. Precies die activiteiten waar een journalist het van moet hebben, Hans Roodenburg in het bijzonder.

Hans bleef na zijn vervroegde pensionering bij het RD nog lang actief als freelancer. Werkte voor (digitale) uitgaven als Rotterdam Vandaag&Morgen, de Oud-Rotterdammer en Dagblad010.

In functies in ondernemings- en redactiecommissies stak hij veel energie in de behartiging van de werknemersbelangen. In het verlengde daarvan was hij daardoor ook vaak te zien bij NVJ-activiteiten in Rotterdam en in het land. Ingewikkelde pensioenzaken waren gesneden koek voor hem.

Als het aan hem had gelegen was hij nog lang doorgegaan, maar zijn gezondheid liet dat helaas niet toe.

Hans Roodenburg is 78 jaar geworden.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

2 reacties

hans berrevoets, 5 september 2023, 16:35

Hans Roodenburg was meer dan een betrokken, sociale journalist vanuit de traditie van de arbeiders-pers. Hans was een vraagbaak en een man met vakbondsbloed in de aderen. Hij was ook in de wereld van het vertegenwoordigend overleg een bevlogen pleitbezorger van de factor arbeid in zijn bedrijf. Ik mocht als voorzitter van eens de OR van dagblad De Dordtenaar vaak met hem optrekken ook binnen de Groeps Ondernemings Raad (GOR) en de Centrale Ondernemingsraad (COR) van eens PcM. Ik volgde al vroeg de ,,wet”  van Hans Roodenburg, die aan gaf bij dat reorganisaties de OR of de COR pas advies of instemming geeft als ook de redactiecommissie en/of de redactieraad heeft gesproken. Dat was goed af te spreken met alle begrip van ieders positie in het geheel. Met de NVJ was hierover ook te spreken, waardoor de bond in onze tijd meer oog kreeg voor de (on) mogelijkheden van het vertegenwoordigend overleg naast redactieraad en redactiecommissie… Ook wijlen Hans Verploeg - ook jarenlang het gezicht van de NVJ - had hier een open oog voor.  In zijn seniorentijd was Hans in publicaties ook een vraagbaak voor zijn lezers. Hij presenteerde zich soms als Rotterdammer, maar zijn huis stond toen op het eiland Tholen. Overigens liggen er ook in herinneringen sporen van Hans in Dordrecht.. Zo’n collega met het (sociale) hart op de goede plaats en een betrokken (economie) journalist verdient een plek in het collectief geheugen van de persgeschiedenis. Ik wens zijn dierbaren alle sterkte toe. (Hans Berrevoets uit Dordrecht)

Frans Oremus, 5 september 2023, 20:16

Hans Roodenburg, een integere en betrokken journalist

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.