training eu starters

— dinsdag 19 februari 2013, 11:02

In memoriam Casper Schuuring (1927 – 2013)

Laatste wijziging: 19 februari 2013, 12:05

“Wat een aardige man,” werd er vaak over Casper Schuuring gezegd. Beminnelijk, vol humor, bescheiden, wars van gemekker en gezeur en altijd bereid jongere collega’s te helpen met adviezen of relaties. Afgelopen dinsdag, 12 februari 2013, overleed hij – 85 jaar oud.
Een vakman ook. Van origine meteoroloog, was hij als wetenschapsjournalist zeer breed georiënteerd. Hij behandelde in zijn artikelen of bijdragen aan radioprogramma’s tal van wetenschappelijke en technische ontwikkelingen, waarbij milieu, klimaat, energie, medische ontwikkelingen en technologie voor ontwikkelingslanden iets meer zijn voorkeur hadden. 

Het begon in 1957 met de lancering van de eerste Spoetnik. Die veroorzaakte wereldwijd niet alleen een golf van opwinding, maar ook een enorme honger naar informatie. In navolging van de buitenlandse media benoemden een heel stel Nederlandse kranten in 1959 hun eerste wetenschapsjournalist.
Casper Schuuring hapte toe bij Brabant Pers.  In dezelfde tijd traden andere 1e generatie wetenschapsjournalisten aan, zoals Sietze Leeflang (AD), Arie Kool (NRC) en Lex Huegenot van der Linden (De Telegraaf). Zij waren de pioniers. Wetenschapskaternen bestonden nog niet. Pas in 1981 kwam de Volkskrant daarmee, een jaar later gevolgd door NRC Handelsblad.
Terwijl Casper Schuuring schreef voor Het Eindhovens Dagblad, maar ook voor bijvoorbeeld Intermediair en Philps Persbureau, heeft hij aan den lijve ondervonden hoe de wetenschapsjournalistiek in de loop der jaren veranderde. Van ‘doorgeefluik’, uitlegger en populariseerder werd de wetenschapsjournalist degene die ook de economische waarde en de maatschappelijke context van wetenschap moest kunnen duiden. Bovendien ontstond er om de wetenschapsjournalistiek heen een veel ruimere beweging van wetenschap- en techniekcommunicatie.
Via tal van bestuursfuncties heeft Casper zijn stempel gedrukt op het vakgebied. Zo was hij vele jaren voorzitter van de toenmalige sectie Wetenschapsjournalisten van de NVJ. In 1976/77 stond hij aan de wieg van de Stichting Wetenschapsjournalistiek en – voorlichting (SWJV) en was hij er vele jaren secretaris van. De SWJV had van overheidswege de opdracht journalisten bij te scholen in de wetenschapsjournalistiek. Twee jaar was hij voorzitter van de European Science Journalist Association (EUSJA) en in 1985 hielp hij mee de Vereniging voor Wetenschapsjournalisten in Nederland (VWN) op te richten. Daarnaast had hij zitting in allerlei advies- en redactieraden en was hij een actieve meedenker in diverse initiatieven die beoogden de relatie tussen wetenschap en maatschappij te versoepelen.

In 2003 ging er nog een lang gekoesterde wens van Casper Schuuring in vervulling. Toen verscheen zijn boek over de nationalistische Indonesische politicus Roeslan Abdulgami. 
Ondanks toenemende gezondheidsproblemen bleef hij tot het laatst geïnteresseerd in zijn oude liefde, de wetenschapsjournalistiek.

Godelief Nieuwendijk

Bekijk meer van

Carrière

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.