NVJ compleet lid

— woensdag 11 maart 2009, 15:19

In Memoriam Bart Makken (1957-2009)

Laatste wijziging: 11 maart 2009, 16:21

In zijn woonplaats Antwerpen overleed Bart Makken aan de gevolgen van kanker. Hoewel hij de laatste tijd fysiek sterk was verzwakt, is zijn geest tot het allerlaatst helder gebleven.

Bart was een journalist van de oude stempel. Het heeft hem moeite gekost om van de schrijfmachine over te stappen op de computer. Maar het is hem gelukt. Van GSM’s heeft hij echter nooit iets moeten weten. Hij noemde de dingen debieltjes. Ook van cassetterecorders was hij wars. Hij had die niet nodig. Joop van der Donk herinnert zich: ‘Toen ik werkte als woordvoerder voor Anton Westerlaken bij ’s Heerenloo, kwam Bart met hem spreken voor een artikel over het 100-jarig bestaan van de zorginstelling te Druten. Bart is gekomen, heeft anderhalf uur met Anton gesproken zonder ook maar een notitie te maken. Anton vroeg zich af wat dit voor wonderlijke werkwijze was en wat dat zou worden. Maar: binnen een week hadden we een goed artikel dat de hoofdzaken beknopt en adequaat weergaf. Geen commentaar, plaatsen maar.’

Behalve correspondent België voor De Journalist was Bart eerst en vooral kunstrecensent. Hij schreef voor Elsevier, Katholiek Nieuwsblad, Kerk + Leven, De Morgen, NRC/Handelsblad, Openbaar Kunstbezit, Het Parool, De Standaard en Streven. Hoewel hij vond dat de mensen bij die gelegenheden de kunst maar in de weg liepen, liet hij zich omwille van de gezelligheid en de biertjes niet weghouden van vernissages.

Hij had een zwierige, vaak met onderkoelde humor doorspekte, schrijfstijl waarmee hij de lezer een helder beeld van zijn onderwerp wist te schetsen. Zijn voorkeur ging uit naar de klassieke kunst. Kerkelijke kunst had zijn bijzondere aandacht. Hij wist daar ook zeer veel van. Wat recente artistieke ontwikkelingen betrof: eigenlijk, éigenlijk was alle kunst van na de Gouden Eeuw naar zijn smaak verdacht modern. De laatste tentoonstelling waarover hij zijn licht liet schijnen was er een over monstransen, in het Antwerpse Diamantmuseum nabij zijn huis. De beschouwing die hij daaraan wijdde verscheen in het Katholiek Nieuwsblad van vrijdag 27 februari 2009, de dag waarop hij zijn laatste adem uitblies.

Bert Bevers

Bekijk meer van

Carrière

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.