persveilig seminar

— woensdag 6 juli 2022, 12:10 | 0 reacties, praat mee

In hoger beroep 75 maanden cel geëist voor aanslag op gebouw van weekblad Panorama

Het kantoorpand aan de Teleportboulevard in Amsterdam-Sloterdijk waarin ook Panorama is gevestigd, werd de avond van 21 juni 2018 onder vuur genomen met een raketwerper. Bij de inslag raakte niemand gewond. Wel liep het gebouw forse schade op. - © ANP/Robin Utrecht

Het Openbaar Ministerie heeft woensdag in hoger beroep celstraffen van 75 maanden geëist tegen drie mannen die ruim vier jaar geleden betrokken zouden zijn geweest bij de beschieting van het gebouw waarin weekblad Panorama is gevestigd. Voor het gerechtshof in Amsterdam noemde de aanklager de aanslag opnieuw een gerichte aanval op de vrije pers, "passend in een patroon van geweld tegen journalisten en media" en "ondermijnend aan de democratische samenleving". Laatste wijziging: 6 juli 2022, 15:31

Het gebouw aan de Teleportboulevard in Amsterdam-Sloterdijk werd de avond van 21 juni 2018 onder vuur genomen met een raketwerper. Niemand raakte gewond. Wel liep het gebouw forse schade op. Bij de rechtbank eiste de officier van justitie in 2019 zeven jaar cel tegen vermeend organisator Richard Z. (45) en zes jaar gevangenisstraf tegen de vermoedelijke schutter John P. (49) en chauffeur Mike van den B. (29). De rechtbank strafte lager omdat niet vaststond dat de aanslag op Panorama was gericht. Z. kreeg vier jaar cel, de beide anderen drie jaar.

Het OM vindt die straffen te laag, aldus de aanklager in hoger beroep. Hij legde een rechtstreekse link met een publicatie van Panorama over de actuele verhoudingen in de onderwereld in de week van de aanslag en zei dat alles erop wijst “dat de aanval snel moest gebeuren”. Hij sprak van “een gerichte tegenactie van de zware georganiseerde criminaliteit”.

‘Het kwam niet van mij af’
Van de drie verdachten - allemaal weer op vrije voeten - waren Z. en Van den B. aanwezig. Van den B. bleef bij zijn verklaring dat hij iemand naar Amsterdam moest rijden en geen idee had wat er stond te gebeuren. Terug naar de cel zou “een ramp” zijn. “Ik heb na mijn vrijlating vanaf nul een bedrijf opgebouwd. Dat zou ik allemaal weer kwijtraken.”

Z. - destijds net als P. verbonden aan motorclub Caloh Wagoh en kort na zijn vrijlating in zijn woonplaats Woerden beschoten - wilde over de aanslag alleen kwijt “dat het niet van mij af kwam. Ik heb nooit het woord Panorama gehoord. Ik ben geen organisator. De hele wereld weet wel hoe het zit, denk ik. Als ik niks zeg en niemand noem, dan leef ik langer.” Hij smeekte het hof hem niet terug te sturen naar de gevangenis. Voor hem dreigt naast een hogere straf het uitzitten van een oud voorwaardelijk strafdeel van 789 dagen.

De advocaten verweten het OM speculatie, giswerk en aannames. Zij benadrukten dat het bewijs voor een gerichte aanslag op Panorama ontbreekt.

De uitspraak is 3 augustus.

Bekijk meer van

Panorama

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

banner zwolle 2

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.