training eu starters

— dinsdag 7 oktober 2014, 15:11

In 2015 één cao Uitgeverijbedrijf

Journalistenvereniging NVJ en vakbond FNV KIEM hebben met het Nederlands Uitgeversverbond de totstandkoming van één cao voor het hele uitgeverijbedrijf afgesproken. De nieuwe 'cao Uitgeverijbedrijf' vervangt met ingang van 1 januari 2015 bestaande cao’s voor boeken-, dagblad-, publiekstijdschrift-, opinieweekblad- en vaktijdschriftjournalisten. Ook de cao voor het Dagbladuitgeverijbedrijf gaat in de nieuwe cao op. De nieuwe cao gaat gelden voor circa 28.000 werknemers in de uitgeefwereld en beslaat print- en digitale uitgaven. Voor wat betreft het journalistieke gedeelte heeft de NVJ laten vastleggen dat het de exclusieve partij aan werknemerszijde is met wie arbeidsvoorwaarden voor journalisten en de journalistieke onderwerpen worden besproken. NVJ-secretarissen Annabel de Winter en Yvonne Dankfort noemen het een belangrijk punt dat de journalistieke kernwaarden nu zijn vastgelegd. Laatste wijziging: 18 augustus 2015, 14:12

“Dat betekent dat medezeggenschap van de redacties over structuurwijzigingen bij reorganisaties, het samengaan van titels en de onafhankelijkheid van de redacties, is vastgelegd. Bovendien krijgen redactieraden en -commissies dezelfde opleidingsfaciliteiten als ondernemingsraden”, aldus de secretarissen.

Alle digitale sectoren waarin journalistiek wordt bedreven vallen straks onder de werkingssfeer van de journalistieke cao. Internetredacties krijgen recht op een redactiestatuut. De bonden verwachten dat op termijn ook huis-aan-huis- en nieuwsbladen zich zullen aansluiten bij deze journalistieke cao.

Er zijn verder loonsverhogingen afgesproken voor de reeds lopende cao’s van 1 procent structureel, per 1 januari 2014. In het kader van de liquidatie van de VUT-fondsen krijgen leden onder dagblad, publieks- en opinie een eenmalige uitkering. Verder is het salarisgebouw in de cao voor vaktijdschriftjournalisten verbeterd. Exacte details daarover worden op een later moment gepubliceerd.

Onderdeel van de nieuwe gezamenlijke cao is ook een persoonlijk keuzebudget voor elke werknemer. Op termijn worden alle bovenwettelijke salariscomponenten (zoals extra vakantiedagen en winstuitkeringen) daarin ondergebracht. De werknemer kan dan kiezen hoe hij die rechten wil laten uitkeren, bijvoorbeeld in de vorm van geld of, zoals nu, in vrije dagen. Per onderneming kunnen daar afspraken over worden gemaakt.

Leden kunnen zich nog over het onderhandelingsresultaat uitspreken. De bonden zullen daartoe informatiebijeenkomsten gaan beleggen.

Meer bij de Nederlandse Vereniging van Journalisten / FNV KIEM

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.