Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— vrijdag 8 december 2023, 12:57 | 0 reacties, praat mee

IFJ: dit jaar 94 journalisten gedood

© IFJ

Dit jaar zijn 94 journalisten en andere mediamakers gedood, zegt de Internationale Federatie van Journalisten (IFJ). Met name in de oorlog in Gaza zijn veel journalisten tijdens hun werk omgekomen. Het is het dodelijkste conflict voor journalisten sinds de IFJ in 1990 begon met het bijhouden van cijfers. Laatste wijziging: 8 december 2023, 13:06

In de aanloop naar de Internationale Dag van de Mensenrechten, op 10 december, benadrukt de IFJ dat er veel meer hulp nodig is van de internationale gemeenschap om de levens van journalisten te beschermen en hun aanvallers ter verantwoording te roepen.

Meeste journalisten komen om in oorlogen
“Sinds 7 oktober heeft meer dan één journalist per dag het leven gelaten door de oorlog in Gaza”, aldus een verklaring van IFJ. Tot nu toe kwamen er 68 journalisten om. Vier Israëlische journalisten werden gedood tijdens de verrassingsaanval van Hamas op Israël op 7 oktober. Sindsdien bombardeert Israël de Gazastrook. Volgens de IFJ kwamen daarbij 61 Palestijnse journalisten om het leven. Door Israëlische beschietingen werden ook drie Libanese journalisten gedood.

Oekraïne
Ook journalisten die verslag doen van de oorlog in Oekraïne lopen gevaar, zegt de IFJ. Dit jaar kwamen daarbij drie journalisten om het leven. In Noord- en Zuid-Amerika zag de IFJ een sterke afname. In 2022 werden 29 journalisten gedood, dit jaar tot nu toe 7. De IFJ waarschuwt dat op veel plekken in de wereld misdaden tegen journalisten zelden worden vervolgd en roept overheden op om bescherming van journalisten te waarborgen.

Gevangen
De IFJ ziet in de afgelopen drie jaar een sterke toename van het aantal journalisten dat in de gevangenis belandt. De teller staat volgens de journalistenorganisatie nu op 393 gevangenen. Met name China en Hongkong maken zich volgens de IFJ schuldig aan het opsluiten van journalisten. Daar zitten nu 80 mensen gevangen. Myanmar volgt met 54 gevangenen, Turkije met 41, Rusland en de bezette Krim met 40 en in Belarus zitten 35 journalisten opgesloten.

Bekijk meer van

IFJ

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.