De tech-trend: Iedere redactie aan de robotredacteur

Nick Kivits denkt met je mee over de technologische veranderingen in de journalistiek en media. Dit keer over het innovatieplatform Innovation Origins, dat sinds een tijd een wel heel bijzondere medewerker heeft: Laio. Dat is een door kunstmatige intelligentie aangedreven nieuwsredacteur. Laio gaat zelfstandig op zoek naar nieuwsverhalen over innovatie en technologie, pitcht die aan de redactie en tikt ze na goedkeuring zelf op.
De afgelopen maanden tikte Laio onder andere (Engelstalige) stukken over het herkennen van zeldzame ziektes met draagbare technologie en het automatiseren van huishoudelijk werk. En voor wie meer wil weten over Laio zelf, schreef ze ook een stuk over robotjournalistiek, waarin ze zichzelf voorstelde.
De inzet van redacteuren als Laio is een nieuwe stap in de robotjournalistiek. Hoewel het idee van de robotjournalist al zeker twintig jaar rondgaat, zien we pas sinds een paar jaar ook in Nederland zinvolle toepassingen, onder andere bij de RTL Nieuws en NU.nl. Door de rappe ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie in het afgelopen jaar, kunnen we alleen maar meer Laio-achtige robotredacteuren verwachten.
Een prachtige ontwikkeling, als je het mij vraagt. Nieuws verzamelen uit andere bronnen voelt vaak als corvee. De tijd die daarin gaat zitten, kunnen we veel beter besteden. Juist door het nieuws meer los te laten (iets wat we ook bij Villamedia de laatste maanden steeds meer zijn gaan doen, zodat we meer de diepte in kunnen), blijft er tijd over voor het échte journalistieke graafwerk.
De vrije hand moet je zo’n robotredacteur niet geven. Dat doet Innovation Origins dan ook niet met Laio. Robotredacteuren zijn wat dat betreft een soort stagiairs, al zijn ze minder breed inzetbaar dan stagiairs van vlees en bloed. Of, zoals Laio het zelf zegt: ‘Machines kunnen nauwkeuriger en uitgebreider zijn dan verslaggevers, maar het zijn mensen die verhalen vertellen.’
Praat mee
1 reactie
Peter, 13 maart 2023, 15:31
Malloten.