— maandag 10 mei 2021, 14:06 | 0 reacties, praat mee

Huiszoeking bij Belgische journalist

Veerle Heeren, de burgemeester van Sint-Truiden - © Belga

Bij een Belgische journalist is een huiszoeking uitgevoerd na zijn onthulling over de vroegtijdige vaccinatie van Veerle Heeren, de burgemeester van Sint-Truiden in de Belgische provincie Limburg. De Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) neemt "met verwondering" kennis van de huiszoeking bij journalist Dirk Selis van de lokale Truiense nieuwssite TRUDOCS.

Via een klokkenluider kreeg Selis als eerste informatie in handen over de veel te vroege coronaprik in maart van de burgemeester, haar zus en haar zoon. Het Limburgse parket voerde donderdag een huiszoeking uit bij de journalist, nadat ze twee klachten wegens mogelijke schending van het medische beroepsgeheim en hacking ontving.

“Ik kreeg een telefoontje van de federale gerechtelijke politie en de Federal Computer Crime Unit met de vraag of ik me naar mijn appartement in Sint-Truiden wilde begeven.” De politie nam uiteindelijk een oude gsm en computer van de journalist in beslag. “Mijn huidige gsm en computer heb ik bewust niet meegenomen. Ik begrijp dat zij hun werk moeten doen en de huiszoeking moeten uitvoeren, maar anderzijds lijkt het me best om zich toch wat meer te focussen op andere zaken in het onderzoek. Ik denk dat het een verkeerd signaal is dat de politie het gerecht inschakelt om een journalist de mond te snoeren”, aldus Selis in De Morgen.

Ook geeft hij aan een beroep te doen op zijn journalistieke bronnengeheim. “Ik zal dus nooit mijn bron vrijgeven. Niet nu, maar ook niet later.”

De VVJ wijst op het brongeheim van de journalist en zal de verantwoordelijken aanspreken over deze misstap.

Bekijk meer van

VVJ TRUDOCS Dirk Selis coronavirus

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.