website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Hoofdredacteur weg na rechttrekken salarissen

Lars Pasveer — Geplaatst op donderdag 1 februari 2018, 09:09

Een cover van de Daily Hampshire Gazette, waar Good hoofdredacteur van was.

Een cover van de Daily Hampshire Gazette, waar Good hoofdredacteur van was.

Nieuws Een opmerkelijk slachtoffer in de strijd om gelijke betaling: hoofdredacteur Jeffrey Good stond aan het hoofd van een aantal regionale kranten in New England, in het noordoosten van de Verenigde Staten. Nadat hij positief had gereageerd op klachten van vrouwelijke collega's over ongelijke betaling, werd hij verzocht te vertrekken.

Dat die via de Washington Post aan het licht komt, is het gevolg van een clausule die aan zijn ontslag was verbonden. Daarin zou Good in ruil voor een lucratieve ontslagvergoeding zich moeten onthouden van negatief commentaar op de kranten.

Good weigerde en stuurde zijn collega’s een afscheidsmail om uit te leggen wat er was gebeurd. Nadat hij zich in de beloning had verdiept en inderdaad oneerlijke verschillen constateerde, werden salarissen van drie eerste klaagsters verhoogd. Dat leidde tot nog meer verzoeken, waarna krantenuitgever Mike Rifanburg zich met de zaak bemoeide.

In eerste instantie ging dat op goede voet - Good erkent dat hij zelf deels schuld had aan de verschillen, omdat mannelijke collega’s die werden aangetrokken soms een hoger aanbod kregen. Toen de eerste klaagsters werden gecompenseerd, vroegen meer vrouwelijke collega’s om een eerlijke compensatie. Rifanburgs vrijgevigheid begon op te drogen, schrijft Good. Rifanburg noemde de nieuwe klaagsters volgens Good “hebberige meisjes” en droeg Good op “te leiden, in plaats van geleid te worden”.

Uiteindelijk werd Good, die 37 jaar in de journalistiek werkt en in 1995 een Pulitzer Prize won, verzocht te vertrekken met een clausule geen vuile was over het bedrijf buiten te hangen. Good zegt zich niet te laten intimideren. “Ik zwicht niet voor bullebakken en ik weet dat jullie dat ook niet doen”, aldus Good in zijn afscheidsmailtje. Meer bij de Washington Post

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

COP Bladenmaken

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.