Hoofdredacteur Trouw: Het woord ‘blank’ hoort in onze krant niet meer thuis

Trouw hanteert niet langer het woord blank om iemands huidskleur aan te duiden. Dat schrijft hoofdredacteur Cees van der Laan dit weekend in zijn redactioneel. Het woord is niet verboden in de krant, maar wel in onbruik geraakt. Ook in ingezonden brieven zal het 'blank' veranderd worden in 'wit'.
‘Brieven van lezers die het woord blank schrijven worden gewijzigd in wit, ook al bedoelen ze er niets oneigenlijks mee en is het eerder een gewoonte dan een gemotiveerd gebruik van het woord’, schrijft Van der Laan.
Van der Laan benadrukt dat mensen zelf moeten bepalen of ze het woord gebruiken, maar dat zijn krant een eigen afweging maakt. Dat het woord in de Dikke van Dale staat, heeft volgens de hoofdredacteur geen invloed op zijn beslissing. Hij vraagt zich namelijk af of het woord blank ‘nog wel een neutrale betekenis heeft’.
Ilse van Heusden, chef eindredactie van Trouw, impliceert dat columnisten het woord wel zouden kunnen gebruiken: ‘Wij willen niemand kwetsen, daarom schrijven wij consequent wit, al hebben columnisten meer vrijheid. Het woord blank is bij ons in onbruik geraakt.’
En in het Trouw Schrijfboek staat: ‘De vraag of blank nu een gangbare benaming is of een claim van superioriteit over andere huidskleuren is een valse; het is beide. Wie het woord blank gebruikt, ontkomt niet aan de ballast die de term met zich meebrengt en daarom heeft die in Trouw niet de voorkeur; gebruik liever ‘wit’.’
Het is onduidelijk hoe andere kranten hierover denken. Het stijlboek van de Volkskrant vermeldt: ‘Als we bevolkingsgroepen langs lijnen van huidskleur indelen verdient de indeling wit/zwart de voorkeur boven blank/zwart.’ Maar ook: ‘Er bestaat geen woordverbod; het gebruik van blank in opiniestukken en citaten is toegestaan’. Andere stijlboeken zijn niet openbaar.
Praat mee