— dinsdag 6 februari 2018, 14:08 | 0 reacties, praat mee

Hoofdenaffaire uit 1989 leidt tot nieuwe kopzorgen

Een still met geprepareerde hoofden uit de Brandpunt-documentaire uit 1989 | Medialogica / KRO-NCRV

Human/VPRO hebben voor een nieuwe documentaire noodgedwongen beelden van een oude VHS-band gebruikt, omdat omroep KRO-NCRV beelden van Brandpunt uit 1989 niet wil delen. Het betreft beelden van een uitzending over de vermeende handel in mensenhoofden, gemaakt door Willibrord Frequin.

De zaak, waarover destijds veel te doen was, is onderwerp van de documentaire ‘De Hoofdenaffaire’. De redactie van Human/VPRO wilde voor Medialogica kijken of die affaire terecht als nepnieuws wordt gezien.

De KRO heeft het beeldmateriaal in 1989 van een blokkade voorzien, waardoor hergebruik en inzage niet meer mogelijk is. In augustus 2017 deed Medialogica een verzoek die blokkade op te heffen.

In een blogpost op de Human-website wordt het proces rond de totstandkoming van hun documentaire uitgelegd. Van 29-jaar oude bijzondere afpraken rond het materiaal is volgens Medialogica niets gebleken.

Hoofdredacteur Journalistiek Hans Laroes wil het materiaal echter niet vrijgeven, omdat rechten-techisch niet meer is te achterhalen wat er met mensen is afgesproken die in de uitzending voorkomen.

“Vast staat slechts dat KRO indertijd het programma heeft geblokkeerd. Dat kan ook samenhangen met problemen die zich na de uitzending hebben voorgedaan. Het komt immmers nogal eens voor dat rondom problematische uitzendingen maatregelen worden getroffen om de schade hiervan (o.a. reputatieschade, schade uit (mogelijke) claims etc.) te beperken”, schrijft Laroes in een e-mail aan Medialogica-regisseur Bart Nijpels.

Ondanks dat Medialogica van bijzondere afspraken geen bewijs vond, wil KRO-NCRV de blokkade ook nu niet opheffen. Ook oud-eindredacteur Ton Verlind kan zich rond deze uitzending geen bijzondere afspraken herinneren en is voorstander van vrijgave van het materiaal, dat in het archief van Beeld en Geluid is opgeslagen.

Medialogica ‘De Hoofdenaffaire’ wordt op dinsdag 6 februari om 22:55 uur uitgezonden op NPO2. Meer bij Human

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.