banner festival 23

— maandag 9 november 2015, 16:00 | 0 reacties, praat mee

Hongerige journalistiek

Tien jaar geleden reisden schrijvend journalist Dick Wittenberg en fotojournalist Jan Banning af naar Dickisoni. Een gewoon dorpje in ­Malawi, het armste land van de wereld. Hoe ziet armoede eruit, vroegen ze zich af? Wittenberg was er eerder, in 2002, tijdens een hongersnood. Dit keer nam hij gezelschap mee. Er kwam een – bekroond – boek. Het heette ‘Binnen is het donker, buiten is het licht’. Laatste wijziging: 9 november 2015, 16:38

Samen keerden ze eerder dit jaar naar Dickisoni terug. Wat was er in tien jaar tijd veranderd? Hun bevindingen staan in ‘Het gezicht van de armoede’, een korte geschiedenis van het dagelijkse bestaan in armoede. Armoede is niet uitzichtloos, zo bleek. Het dorp groeide van 45 naar 56 huishoudens. Tien jaar geleden waren er vier bakstenen huizen, nu 22. Er zijn twee motorfietsen, negentien koeien en zeven mobieltjes, tegen 0 eerst. Het zijn eerste tekenen van welstand. Dickisoni gaat vooruit!

Wittenberg raakt je met zijn uitge­beende zinnen. Zijn woorden serveert hij zonder effectbejag. Hij is een hongerige journalist, hij wil ­alles weten. Alle huizen ging hij langs. En keerde terug. Hij werd een witte Afrikaan.

Banning maakte foto’s van mensen zoals ze zijn, in hun eigen huis. De inrichting zegt veel over hun leven. Journalist en fotograaf lieten zien dat aan armoede valt te ontsnappen. Traag. Niet zonder hulp. Ze maakten een belangrijk boek.

Dick Wittenberg (tekst) Jan Banning (fotografie): Het gezicht van de armoede. Uitgeverij Ipso Facto, ISBN 9789077386163, prijs € 24,95.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.