training eu starters

— dinsdag 10 april 2018, 16:51 | 0 reacties, praat mee

Hongaarse krant Magyar Nemzet na tachtig jaar ineens met opheffing bedreigd

De krant zette zijn eigen sombere in memoriam online; morgen gaat de stekker er vermoedelijk al uit | Magyar Nemzet

In Hongarije verschijnt woensdag de laatste editie van de regeringskritische krant Magyar Nemzet, dat dit jaar haar tachtigste verjaardag viert. Een gebrek aan inkomsten bij het moederbedrijf wordt als reden opgegeven. Eigenaar Lajos Simicska raakte gebrouilleerd met de Hongaarse premier Viktor Orban. Laatste wijziging: 10 april 2018, 17:31

Simicska en Orban waren ooit schoolvrienden, bericht het Duitse persbureau DPA. Simicska financierde Orbans partij Fidesz en de Magyar Nemzet, televisiestation Hir TV, radiostation Lánchíd Rádió en weekblad Heti Válasz traden als spreekbuis op voor Orban.

Tijdens de eerste twee regeringsperiodes van Orban kreeg het mediabedrijf veel opdrachten toegeschoven, maar enkele jaren terug leidde onenigheid tot een breuk. Simicska liet daarop zijn media een kritische toon volgen.

De lucratieve contracten droogden op en nu lijkt Magyar Nemzet daarvan het eerste slachtoffer. Ook weekblad Heti Válasz staat te koop en houdt mogelijk op te bestaan als er op korte termijn geen koper wordt gevonden. Hir TV wacht mogelijk stevige bezuinigingen, aldus DPA.

Twee dagen geleden werd Orban voor een derde ambtstermijn herkozen. Op de vraag wat hij van de opheffing van Magyar Nemzet vindt stelde Orba enkel dat hij zich niet met keuzes van het bedrijfsleven bemoeit: “Eigenaren doen wat ze willen.”

De redactie van Magyar Nemzet zegt in shock te zijn over het aangekondigde einde. “Het voelt alsof er een terreuraanslag is gepleegd”, aldus adjunct-hoofdredacteur György Zsombor. Péter Ungár van de partij Politiek kan anders wil mogelijk investeren en stelt dat Hongarije zich niet nóg een Népszabadság kan veroorloven - een verwijzing naar een krant die in oktober 2016 werd opgeheven, enkele dagen nadat het over corruptie binnen de Fidesz-partij had geschreven.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.