noodfonds

— woensdag 1 februari 2017, 08:58 | 0 reacties, praat mee

‘Sluiting Hongaarse krant Népszabadság was onnodig’

Demonstratie bij het parlementsgebouw in Budapest naar aanleiding van de sluiting van de krant | Zoltan Balogh / EPA

Het is een schrale troost voor de negentig voormalige werknemers van de vorig jaar opgeheven Hongaarse oppositiekrant Népszabadság: een rechter heeft geoordeeld dat de sluiting onnodig was en uitgever Mediaworks onvoldoende heeft geprobeerd de krant te laten voortbestaan.

In oktober 2016 werd Népszabadság van de ene op de andere dag gesloten, waarbij het Hongaarse Mediaworks ‘instortende verkopen’  als argument had aangebracht. Enkele weken later werd de inboedoel verkocht aan mediabedrijf Opimus Press, eigendom van vrienden van de Hongaarse premier Viktor Orbán.

De rechtbank oordeelde dat het tempo van de sluiting veel te hoog lag en dat er minstens met het personeel overlegd had moeten worden hoe de krant - eventueel via een reorganisatie - overeind kon blijven. De overwinning is symbolisch: voor Mediaworks heeft de uitspraak geen juridische of financiële gevolgen.

Het journalistieke platform Global Voices meldt dat een archief van de 60 jaar waarin Népszabadság verscheen inmiddels online is gebracht. Veel journalisten van de krant zijn nog steeds op zoek naar vervangend werk, aldus Global Voices.

Bekijk meer van

Népszabadság Hongarije

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.