training eu starters

— vrijdag 6 november 2020, 12:36 | 0 reacties, praat mee

Hoge Raad: bedoeling van partijen niet van belang bij beoordeling arbeidsrelatie

© ANP / Lex van Lieshout

De Hoge Raad heeft vrijdag geoordeeld dat de bedoelingen van opdrachtgevers en opdrachtnemers niet van belang zijn bij de beoordeling van hun arbeidsrelatie. Of er sprake is van een arbeidsrelatie moet volgens de Hoge Raad worden beoordeeld aan de hand van de rechten en verplichtingen die partijen overeen zijn gekomen. Die rechten en plichten bepalen of er sprake is van een arbeidsovereenkomst. Laatste wijziging: 9 november 2020, 09:17

Met de uitspraak gaat de Hoge Raad niet mee met een advies van advocaat-generaal Ruth de Bock, die in juli van dit jaar stelde dat de regels omtrent het aangaan van arbeidsrelaties anders uitgelegd moeten worden. Het advies van advocaat-generaal De Bock had van grote invloed kunnen zijn op het werk van zzp’ers, waaronder freelance journalisten, die bij een opdrachtgever op kantoor werken. “Als de Hoge Raad het advies overneemt, kan dat niet meer”, beschreef Zipconomy eerder.

Wel of niet in dienst
De advocaat-generaal deed het advies in het kader van een rechtszaak waarbij een vrouw die in het kader van een participatietraject onbeloond voor en bij de gemeente Amsterdam werkte. De vrouw was van mening dat ze hetzelfde werk verrichte als een uitzendkracht en dat er daarom sprake was van een arbeidsovereenkomst. De kantonrechter wees haar vordering op nabetaling van achterstallig loon af. Het Gerechtshof wees de vordering in hoger beroep ook af.

Omdat de zaak daarna aan de Hoge Raad werd voorgelegd, stelde advocaat-generaal De Bock haar advies op. Daarin richtte ze haar aandacht op de inhuur van zzp’ers en concludeerde ze dat zelfs als opdrachtgever en opdrachtnemer samen besluiten dat ze geen arbeidsovereenkomst willen aangaan er toch sprake kan zijn van loondienst.

Volgens De Bock zou er niet gekeken moeten worden naar wat opdrachtgever en opdrachtnemer samen vastleggen en ook niet naar de contractartikelen waarin het element gezag wordt weggeschreven, maar naar de “organisatorische inbedding van de werknemer/zzp’er bij de opdrachtgever” en de “afhankelijkheidspositie van de werknemer/zzp’er”. In andere woorden: verricht een zzp’er dezelfde werkzaamheden als een werknemer en is er weinig ruimte voor onderhandeling of ondernemerschap, dan is er sprake van dienstverband.

De Hoge Raad gaat dus niet mee in die redenering. Door de beslissing blijft de uitspraak van het Gerechtshof in stand. De klagende vrouw krijgt geen nabetaling.

In een reactie op Twitter stelt advocaat Sascha Janssen dat er dankzij deze uitspraak in de praktijk waarschijnlijk weinig verandert voor zzp’ers. “Uitgangspunt van de Belastingdienst is namelijk al dat het niet gaat om wat je samen op papier hebt gezet zoals een modelovereenkomst, maar om hoe je in de praktijk uitvoering geeft aan de werkrelatie. De Belastingdienst checkt juist of je wel conform inhoud opdrachtovereenkomst werkt.”

Bekijk meer van

zzp Ruth de Bock Hoge Raad

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.