training eu starters

— maandag 26 oktober 2015, 16:13 | 0 reacties, praat mee

Rechter: HMC moet reorganisatie opschorten

Google Streetview

De voorzieningenrechter in Alkmaar heeft Holland Media Combinatie (HMC) verboden verder te gaan met het wijzigen van de redactionele organisatie. De directie lag overhoop met de redactieraad over het in hun ogen omzeilen van het redactiestatuut rond de benoeming van vier afzonderlijke hoofdredacteuren voor het Noord-Hollands Dagblad, het Leidsch Dagblad, het Haarlems Dagblad/IJmuider Courant en de Gooi- en Eemlander. Laatste wijziging: 29 oktober 2015, 13:51

De rechter stelt dat onvoldoende zwaarwegende reden bestaat voor de HMC-directie om het advies van de redactieraad te negeren. De redactieraad stelde eerder dat het redactiestatuut dat in het conflict centraal staat een gevolg is van de reorganisatie uit 2004, waar werd gekozen voor één hoofdredacteur met daaronder adjuncten. [Zie ook ‘Je moet er steeds voor knokken’ uit Villamedia magazine]

De tekst sluit de mogelijkheid van méér hoofdredacteuren niet expliciet uit, maar de benoeming van vijf hoofdredacteuren - bovendien door de directie te benoemen - “creëert meer rechtstreekse en directe ingangen tot hoofdredacteuren” en verzwakt tegelijk de positie van de algemeen hoofdredacteur en de positie van de redactie al geheel.

HMC wijst op de formulering van “hoofdredacteur(en)” in de tekst en noemt de plannen voor vijf hoofdredacteuren “in de geest van het statuut”. De rechter stelt het ontbreekt aan een consistente uitwerking en beschrijving van de beoogde relaties, taken en bevoegdheden van dit college van hoofdredacteuren. Alleen dan is er “voldoende borging van de door het statuut verlangde onafhankelijke positie ten opzichte van de directie”, aldus de rechter.

Zolang de directie op die overwegingen geen passend antwoord heeft, moet de herinrichting van de redactionele organisatie daarom worden gestaakt en dient het huidige statuut moet worden gevolgd. De rechter adviseerde opnieuw dat de partijen een onafhankelijke derde partij inschakelen om tot een oplossing te komen. HMC kan nog vier weken in beroep tegen de uitspraak.

De Nederlandse Vereniging van Journalisten is blij met de uitspraak. Secretaris Annabel de Winter prijst de beslissing in een moeilijk dossier.  De Winter is blij dat de poging van de HMC-directie om de redactieraad te diskwalificeren als procespartij mislukte. De rechter stelt dat in die lijn gedacht de directie dan evenmin procespartij is. “En dat is niet de bedoeling van het statuut geweest, dat nu juist raad en directie naar de rechter verwijst als zij er samen niet meer uitkomen.”

Bekijk meer van

Holland Media Combinatie

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.