website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Het Parool gaat verder zonder sterren

Dolf Rogmans — Geplaatst in Innovatie op vrijdag 29 december 2017, 08:33

Nieuws Het Parool stopt met het geven van sterren bij recensies. Het systeem, dat in één oogopslag laat zien hoe de kwaliteit van een kunstwerk wordt beoordeeld, functioneert niet meer zoals het is bedoeld, meldt de krant.

De koerswijziging is mede ingegeven door het feit dat sterren in de loop van de tijd een eigen leven zijn gaan leiden. Op affiches en in advertenties voor films, voorstellingen en boeken wordt het aantal sterren geciteerd zonder enige context of inhoudelijke begeleiding. Daarmee wordt de indruk gewekt dat er harde kwaliteitscriteria bestaan die als vanzelf tot een afgerond oordeel leiden.

Het toekennen van sterren is aan het begin van deze eeuw geïntroduceerd. Destijds heerste de opinie dat de kunstjournalistiek toegankelijker moest worden, legt de redactie uit in een stuk over het verdwijnen van de sterren.

Ronald Ockhuysen, hoofdredacteur van Het Parool: “Er is sinds die tijd veel veranderd. Recensies zijn compacter geworden, er wordt door kunstredacties veel strenger geselecteerd en de opmars van sociale media heeft het snel en bondig formuleren van een mening over kunst gewoon gemaakt. Wij willen, door de sterren bij recensies weg te halen, benadrukken dat onze recensenten juist niet uit de heup schieten, maar op basis van hun specialistische kennis tot een afgewogen, zorgvuldig geformuleerd oordeel komen.”

De sterren verdwijnen niet helemaal. Ze blijven gehandhaafd in de agenda in het zaterdagse magazine PS van de Week, omdat ze daar een nadrukkelijke servicefunctie vervullen.

Meer bij Het Parool.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.