banner festival 23

— vrijdag 23 februari 2018, 16:25 | 0 reacties, praat mee

“Het is belangrijk als freelancer dat je jezelf ontwikkelt en bij blijft”

Nienke Oort met haar hond Lupa - © Caroline Vlietstra

Na 16 jaar bij De Telegraaf te hebben gewerkt werd het tijd voor iets anders. In maart 2016 was er een reorganisatie en daar heeft Nienke Oort gebruik van gemaakt om een nieuwe weg in te slaan: freelancen. Inmiddels is ze van vele markten thuis, zowel in journalistieke verhalen als in commerciële opdrachten. Maar de liefde ligt vooral bij dieren. Laatste wijziging: 23 februari 2018, 16:52

Hoe gaat het met het freelancen?
Ja, goed! Ik heb zo’n negen vaste opdrachtgevers. Ik schrijf vooral teksten. Verder ben ik eindredacteur bij Stichting verhuisdieren.nl en schrijf en beheer ik de website en social media voor ZUIDAS. Magazine. Ik kan human interest verhalen schrijven en ben mezelf aan het ontwikkelen met online. Eigenlijk doe ik twee dingen die ik heel leuk vind.

Je schrijft veel voor dier-gerelateerde dingen. Vanwaar die interesse? 
Het is iets dat ik van jongs af aan heb. Maar de laatste anderhalf jaar bij de Telegraaf was ik onder meer verantwoordelijk voor de dierenpagina en gezondheidspagina. Dat waren mijn pijlers. Ik vind het leuk om op die manier een maatschappelijk bijdrage te leveren op gebied van gezondheidszorg en dierenzorg.

Voor welke baan zou je het freelancen opgeven?
Ik denk dan voor een fulltime job bij verhuisdieren.nl. Ze maken verschil voor mens en dier. Voor een stichting is het lastig om goed te betalen, dus voorlopig zal ik er klussen bij blijven doen. Het gaat om het welzijn voor mens en dier. Iets waar ik maatschappelijk een verschil in kan maken.

Hoe bevalt het freelancen tot nu toe?
Heerlijk, ik ben er heel erg blij mee. Ondanks dat ik niet meer alleen journalistieke producten produceer. Ik heb overwogen om alleen te freelancen als journalist. Maar daar kom je gewoon niet mee rond. Ik ben min of meer gedwongen om commerciële dingen erbij te doen. Maar ik geniet van de vrijheid. Ik vind de diversiteit erg fijn. Het zorgt ervoor dat ik gedreven blijf. Ik heb me erg ontwikkeld. Zo heb ik een coach in de arm genomen. Die heeft mij geholpen met mijn onderneming. Verder heb ik trainingen gevolgd in social media, SEO schrijven en marketing.
Daarbij geef ik nu ook trainingen en workshops. Zo ben ik gevraagd om een workshop te geven aan leerlingen van het vwo. Hoe maak je nieuws, hoe maak je een krant. Het is veel diverser. Het is belangrijk dat je jezelf ontwikkelt en bij blijft. Ik zit nu ook op een punt waarop ik ook nee tegen opdrachtgevers kan zeggen als het tarief gewoon te laag is.

De huidige freelancetarieven van €0,13 cent per woord, belachelijk. Je bent zo vier uur bezig met een artikel. Met die tarieven is niet rond te komen. De journalisten zijn de klokkenluiders van de wereld. Op het moment dat een journalist z’n werk niet kan doen, vind ik dat zorgwekkend. Dat geldt ook voor vaste banen: de werkdruk is erg hoog, er is geen tijd voor onderzoeksjournalistiek.

Mijn doel is om met iets minder te werken iets meer te verdienen. Veel geld verdienen is niet belangrijk. Je moet genieten van het leven. Ik wil kwalitatief goed werk afleveren. Maar dat niet 80 uur in de week.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.