— dinsdag 30 juli 2019, 09:04 | 0 reacties, praat mee

Het eerste grote onderzoek naar Nederlands podcastgebruik

© Vitta Gallery / Westend61

Voor het eerst is er een groot Nederlands verkennend onderzoek gedaan naar podcasts. Doel van het onderzoek was enerzijds om kennis te verzamelen over podcastluisteraars, maar ook om makers meer inzicht te geven in waar ze mee bezig zijn.

In het 103 pagina’s tellende rapport ‘Nederlandse podcastluisteraars: van audiobehang tot zuurstoftank’ voerden Bob den Hartog, marketingmanager bij productiehuis Dag en Nacht samen met Amanda Brouwers van de Rijksuniversiteit Groningen en productiehuis Podgront, een verkennend onderzoek naar podcasting uit. Het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek en BNR Nieuwsradio ondersteunden het onderzoek.

Brouwers en Den Hartog enquêteerden 1.099 podcastluisteraars, interviewden 36 makers en zetten drie focusgroepen op met een selecte groep luisteraars. Uit de resultaten trekken zij zeven conclusies: vier over het algemeen gebruik van podcasts, twee over de band tussen maker en luisteraar en één over verdienmodellen. Daarnaast geven ze nog tips en adviezen aan de podcastmakers. Een samenvatting van het onderzoek is te lezen bij het Stimleringsfonds voor de Journalistiek

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.