Herstel de markt voor fotografen
Roddelfotograaf Joop van Tellingen maakt in een interview in het jongste nummer van het fotovakblad Pf tenminste één opmerking waar we langer bij stil moeten staan. Nadat de paparazzo alinea’s lang heeft verteld hoe tevreden hij is met zichzelf en zijn bestaan komt er tegen het eind van het gesprek toch een brok ergernis naar boven. Hij maakt zich boos over de opkomst van de amateurfotografen in zijn branche. Elke week is het raak in de bladen, moppert hij. Als de koning der paparazzi al last heeft van oneerlijke concurrentie, hoe staan de eerzame vakfotografen er dan voor die zich niet hebben gespecialiseerd in het lastigvallen van Nederlanders die wel eens op de televisie komen?, vraagt voorzitter Rimmer Mulder van de Nederlandse Vereniging van Fotojournalisten (NVF) zich af.
Van Tellingen klaagt in het interview over foto’s van BN’ers die zijn gemaakt door `kleine jongetjes met een goedkoop cameraatje’ die zo een zakcentje verdienen. `Voor hen is het een bijbaantje - zij zijn al snel tevreden met een paar tientjes - maar voor mij verpesten ze de markt. Kwaliteit is steeds minder van belang.’
Eerzame vakfotografen hebben nauwelijks last van die jochies met cameraatjes. Zij stuiten juist op de goed toegeruste hobbyisten. Fotografie is een sexy liefhebberij. Het staat goed om met een forse camera en een tas vol lenzen rond te lopen. En die moderne camera is zo heerlijk eenvoudig te bedienen. Je schiet maar raak, bent niet meer beperkt door rolletjes die vol kunnen raken en op je pc kun je dezelfde programma’s gebruiken als de beroepsfotograaf. Wie het geld en de tijd er voor over heeft, kan te kust en te keur kiezen uit cursussen, workshops en masterclasses.
Wat is er mooier voor zulke hobbyisten dan een foto afgedrukt te zien in een krant of een weekblad? Daar hoeven ze niet eens een paar tientjes voor. De erkenning is al mooi genoeg. En zo verpesten ze de markt voor de hardwerkende beroepsfotograaf, zoals Van Tellingen treffend samenvat.
Zijn ergernis betreft niet alleen de amateurfotograaf die wel eens wil scoren maar ook `de bladen’ die hun foto’s voor een belachelijk laag tarief afnemen. Zo legt hij precies de vinger bij de zere plek van de hele fotobranche. Dat is de zwakke marktpositie van de beroepsfotograaf.
Het is ook de rode lijn in het brancheonderzoek waarmee de Fotografen Federatie ons begin dit jaar verblijdde. De omzetten en marges lopen terug. Door de digitale distributie is het aanbod van beeld overweldigend en internet heeft het auteursrecht uitgehold.
Een geluk bij dit sombere beeld is dat er in de branche nog genoeg strijdlust zit. Het wemelt van de seminars, workshops en netwerkbijeenkomsten waar de fotografen hun voordeel mee kunnen doen. Wat kun je met social media?, wat kun je met bewegend beeld?, hoe verbreed je je eigen markt?, en ga zo maar door. Heel nuttig allemaal, maar het is niet genoeg om de scheve marktverhoudingen te herstellen.
Voor dat herstel is ook die andere partij, die van de opdrachtgevers en afnemers, nodig. Zijn die zich er van bewust wat de digitalisering heeft aangericht onder de beroepsfotografen in nagenoeg alle sectoren? De beroepsverenigingen zullen samen actie moeten ondernemen in hun richting. Aan die kant van de markt is een andere mentaliteit nodig. De centrale boodschap is dat de makers van beeld een fair deal verdienen voor hun werk.
Daarvoor zal de georganiseerde fotografie beter moeten samenwerken dan ze gewend waren. De branche is nog steeds sterk versnipperd. Historisch verklaarbaar, maar bij de rauwe werkelijkheid van dit moment is het bijna lachwekkend. De NVF sloot zich daarom weer aan bij de FotografenFederatie. Maar er is op dit vlak meer nodig.
Rimmer Mulder is voorzitter van de NVF
Praat mee
17 reacties
Huib van Wersch, 8 februari 2011, 13:37
Mooi dat juist hij zich nu beseft wat zijn eigen positie altijd is geweest; Ik heb zelfs gevreesd dat dankzij de roddelpers er een verbod zou kunnen komen om überhaupt op straat (bekende) mensen te fotograferen. Journalistiek en vrijheid van meningsuiting is heel wat anders dan bewust verdraaide verhalen publiceren ten gunste van je eigen verkoop. Het grappige is, dat zeker tegenwoordig je voor dit soort fotografie helemaal geen opleiding nodig hebt en ik vind het prima dat tieners met dikke camera’s lol hebben in de PC. Hooftstraat.
Wat betreft de positie van de beroepsfotografen in Nederland ( en daarmee bedoel ik dus niet de paparazzi’s ) zou het een goede start zijn als de beroepsorganisatie’s iets doen aan die vreemde aktie van de overheid om fotografie als ‘vrij beroep’ te verklaren.
Wil je geld verdienen met fotografie en het je vak maken ? Wanneer je eerst een verplichting hebt een opleiding te doen ( en geen cursus) zal dat het aantal beroepsfotografen op een gezonde wijze laten slinken, waardoor de arbeidspositie van de werkende fotografen verbetert en de klant zeker weet dat de fotograaf die hij een opdracht verleent, weet waar hij mee bezig is.
Robert Goddyn, 8 februari 2011, 16:58
jammer dat de beste fotografen terwereld autodidact zijn die mogen geen fotograaf genoemt worden omdat ze geen opleiding hebben gehad heb je zelf ooit een opleiding gedaan dan, nog nooit zo een dom verhaal gelezen.
Martijn beekman, 9 februari 2011, 15:42
Leve de vrije markt ! En Huib, geen verplichtingen! De markt zal altijd versnipperd blijven met al die eenmanszaakjes en branchevrrenigingen die moedige pogingen verzinnen, maar eeuwig achter de feiten aanlopen. De hobbyisten veroveren de wereld van de sport en showbizz. Er zijn nog opdrachtgevers genoeg die kwaliteit willen. Niet iedereen die in het bezit is van een voetbal speelt Eredivisie . En lang niet iedereen met snel internet en een mooie camera maakt goede foto’s. Het is bijna Darwin….
Nico Schouten, 13 februari 2011, 12:55
Ik heb Robert Goddyn en Robin Utrecht gehoord op BNR en dat zijn nou juist de mensen die hier (nu nog) geen last van hebben. Blader voor de lol eens door het stadskatern van de Haagsche Courant. Dit staat vol met foto’s van schrijvende journalisten en gepensioneerde babyboomers. In feite vind er gewoon concurrentievervalsing plaats. Leve de vrije markt!? Ze kunnen makkelijk zeggen dat je er moet uitspringen als freelancer. Maar alles draait om de centjes. Moeten wij nu de landelijke jongens voor de voeten gaan lopen? Dan wordt de spoeling daar ook heel dun vrees ik.
Ik pleit voor een wettelijk (redelijk) minimum honorarium. Er bestaat toch ook zoiets als een minimum loon? Ik denk dat de uitgevers dan wel eieren voor hun geld zullen kiezen.
MvS, 14 februari 2011, 01:59
Het heet technologische vooruitgang en je kunt ‘t niet tegenhouden, ook al zou je het willen.
Door middel van computers en internet zijn de tools of the trade beschikbaar voor de normale hobbyist, en die hoeft kwalitatief echt niet minderwaardig bezig te zijn vergeleken met een pro, maar verdient er niet mee als een pro, en zal wellicht ook een andere attitude/ethiek hebben.
Is het terecht dat het gewone volk de beschikking heeft over die tools of the trade? In de ogen van profs die eerder een soort monopolie op die tools (en de bijbehorende opdrachten) hadden is ‘t vast niet eerlijk. Immers, men had iets in handen wat alleen een klein groepje had, da’s waardevol. De tools of the trade maakten die beroepsbeoefenaars waardevol.
Als de media die burgerfoto’s kennelijk zo interessant vinden, wat betekent dat dan? Het zou zo maar kunnen betekenen dat intrinsiek de oude garde - die jaren een monopolie op de tools of the trade had - helemaal niet zo bijzonder was. Maar zij waren nu eenmaal het enige aanbod, dus de media hadden weinig keuze.
Nu is er dus meer keuze, maar niet alleen meer keuze binnen het bestaande kader, maar ook keuze uit nieuwe progressieve kaders. Ik zie soms filmpjes op YouTube die geniaal zijn, gemaakt door amateurs met een camera. Kun je het je voorstellen dat er twee decennia geleden hobbyisten met een camera dat soort filmpjes zouden maken? Hooguit trouwfilmpjes, vakantiefilmpjes, filmpjes van opgroeiende kinderen. Allemaal met 40% stoeptegels, 60% mensen die niet geschikt zijn voor de beeldbuis en 80% akoestiek die om te huilen is. Nee, dan is vandaag de dag toch echt een beter tijdperk.
Duizend hobbyisten kunnen meer verzinnen dan één pro met dertig jaar ervaring. Een leger mieren kan een olifant de stuipen op het lijf jagen. Olifanten leven als god in Frankrijk zo lang hun wereld bestaat uit slechts wat olifanten, maar de huidige wereld (of liever gezegd: internet) is bij uitstek een wereld van kleintjes, heel veel kleintjes, afgrijselijk veel kleintjes. Een leger aan kleintjes kan zich uitstekend organiseren op internet, en dankzij zoekmachines kunnen opdrachtgevers gewoon uitzoeken welke mier ze willen hebben, tegen de beste prijs. En dus gaan de olifanten trompetteren.. ‘t is begrijpelijk, maar het is niet anders, en het wordt ook niet anders!
Dino’s stierven destijds uit. Wie overleefden? Juist, de *kleine* zoogdieren die zich makkelijk aan wisten te passen.
Het gebeurt overal, ik heb er zelf ook mee te maken gehad. Rond de eeuwwisseling had ik redelijk wat tools of the trade op muziekgebied, nu stellen die tools geen zak meer voor ten opzichte van wat anderen hebben, de meesten hebben nu zelfs de elite tools of the trade. Kortom, veel aanbod, lage prijs, afgrijselijke concurrentie en veel slavernij - bijvoorbeeld ook nog ‘ns (een percentage van) je royalty’s inleveren bij de producent in ruil voor de klus.
Zo kan ik nog een voorbeeld noemen: een aantal decennia geleden had een beetje flinke studio een mengtafel die zo groot was dat een olifantenechtpaar er een paringsritueel op kon doen. Mijn huidige PC doet hetzelfde en veel meer, en die PC is niet eens van de zwaarste soort - een beetje game-PC zal sneller zijn. Maar tja, die studio-eigenaar heeft een half miljoen gulden betaald voor dat mengpaneel, ik nog geen duizend euro voor mijn PC. Dus ook die studio-eigenaar zal gaan klagen dat al die hobbyisten en ‘mieren’ zijn markt verpesten.
Ik voorzie dat over een aantal decennia er slechts spaarzaam contentberoepen zijn voor de algemene media. Dus weinig schrijvend pers, de meeste fotografen volgen de dodo, diagrammetjes en illustraties worden ook gemeengoed. Layout? InDesign? In de toekomst staat het hele internet vol templates, freeware. Twijfels over artistieke kwaliteit? Ga naar een forum over grafisch vormgeven en vraag maar raak, en lees over ervaringen van anderen. De toekomst is er één van een afgrijselijk grote macht van Joe Public.
En dan de boulevard-fotografen. Zal ik ‘ns Jules Verne spelen en eens iets uitvinden? Zie hier: In de toekomst wordt ‘t verboden om camera’s te maken waar geen satellietgestuurde positiebepaling zit. Dit zou inhouden dat als ik met zo’n camera een foto maak van het Veluwemeer, dat ‘een server’ ook daadwerkelijk weet dat ik bij dat Veluwemeer die foto heb gemaakt. Niet dat die server mij belet om een foto van het Veluwemeer te maken, welnee. En nu komt het: BN’ers zetten op hun kavel een apparaat neer waarmee ze naar die server toe communiceren dat zij BN’er zijn. Die server blokkeert vervolgens de camera, einde boulevard-foto! En omdat ik zelf principieel de kant kies van de privacy van de BN’er op hun eigen terrein zou ik ‘t zelfs prima vinden. Misschien dragen BN’ers ook wel zo’n blokkeersysteem in hun ketting, kun je ze ook midden op straat niet meer fotograferen. Laten we ‘t niet DRM noemen, maar DPM (Digital Privacy Management).
Hilarische uitvinding? Nonsens? Ongetwijfeld zal men in de tijd van Jules Verne ook zoiets gedacht hebben.. naar de maan reizen.. hoe verzin je het! Of, wat te denken van die eerste computers ter grootte van een huiskamer. Die wetenschappers had je niet wijs kunnen maken dat een halve eeuw later vrijwel iedereen één of meer eigen computer zouden hebben, soms ter grootte van een boek, of - met iets minder functies - ter grootte van een pak speelkaarten. Iets kan onlogisch lijken, maar dat houdt niet in dat ‘t er nooit van komt.
Goed, een doemscenario dus.
Opleiding verplicht stellen? En dan? Ten eerste: hoeveel succesvolle artiesten uit de popwereld hebben eigenlijk een muzikale opleiding gehad? Artiesten zonder opleiding zijn er kennelijk toch gekomen en er zijn genoeg muziek/kunst-HBO’ers die momenteel gewoon niet aan de bak komen. Ten tweede: een klant maakt een afweging op basis van portfolio, prijs en eventuele aanbevelingen van derden. Het verplichten van een diploma heeft in dat proces niet echt waarde. Het is een business2business-deal, een overheid heeft daar niets te zoeken.
Minimumprijs? In deze vrije economie van het zakendoen geldt: ‘wat een gek ervoor geeft’ en ‘wat een gek ervoor wil hebben’. Een foto zou minimaal 400 euro waard moeten zijn? Ik bied een gelijksoortige foto aan voor 100 euro. Of moet mijn handeling bij wet verboden worden? Doek dan ook Marktplaats maar op, ik kan immers een tweedehands maar prima functionerend muziekinstrument voor 100 euro aanbieden terwijl hetzelfde instrument in de winkel 400 euro moet opbrengen. Tja, da’s ook naar voor die winkel, maar het is de realiteit.
Beroepen verdwijnen of veranderen. De man die koetsen maakte zal destijds ook niet blij geweest zijn met de uitvinding van de auto. Bioscopen zullen niet al te blij zijn met de thuisbioscopen die steeds mooier worden - zonder dure popcorn en zonder idioten in de zaal die het plot verraden of anderszins zitten te zieken. Dat is technologische vooruitgang. Misschien niet ‘vooruitgang’ in ieders ogen, maar wel iets wat je niet kunt stoppen.
In plaats van hierover te klagen kun je ‘t beter onder ogen zien nu het nog kan, en kiezen! Aanpassen.. of wegwezen..
Tijd om te gaan slapen, Dag!
Robert Goddyn, 14 februari 2011, 10:59
je kunt ook nog bioloog worden zoals MvS of is hij met winterslaap.
Nico Schouten, 15 februari 2011, 11:36
Natuurlijk alles verdwijnt of veranderd. Dat wil nog niet zeggen dat we ons daar stilzwijgend bij neer moeten leggen. Er worden toch ook miljarden besteed aan die olifant die met uitsterven bedreigd wordt? Het leven van de olifant wordt overigens niet bedreigd door de mier maar door de mens (met of zonder digitale camera), maar dat terzijde.
Komen we bij het onderdeel: het kunstmatig in stand houden.
Eén van de grote oorzaken van de dalende inkomsten bij de kranten is de teruglopende advertentiemarkt. De belangrijkste reden daarvan is dat de staat de publieke omroepen kunstmatig in leven houden met miljoenen subsidies. Voor adverteerders is het dus veel interessanter om te investeren in TV-commercials dan in kranten-advertenties. Zo is er een oneerlijke concurrentie positie ontstaan waar de kranten ernstig onder lijden. Hoofdredactie’s zijn gedwongen om op zoek te gaan naar goedkope oplossingen. De fenomenen van journalisten met lumix cameraatjes en voordelige opa’s met mooie nieuwe Canon sets, langs de lijn, zijn hier het resultaat van.
Mvs… tijd om wakker te worden !!!
MvS, 16 februari 2011, 17:14
“Dat wil nog niet zeggen dat we ons daar stilzwijgend bij neer moeten leggen.” -> wat ik probeerde aan te tonen is dat je misschien wel geen keuze hebt en dat het gewoon gebeurt, wat je ook probeert. Kun je je nog herinneren hoe de entertainmentindustrie stampvoetend protesteerde tegen de aankondiging dat er een heuse mp3-speler op de markt zou komen, ergens in de jaren ‘90?
Olifant/mier, wat ik betoog is dat de grote jongens van weleer concurrentie krijgen van een georganiseerde club kleintjes, georganiseerd door het medium ‘internet’. Dat heeft uiteraard niet letterlijk te maken met olifanten en de jacht op ivoor dan wel het aantasten van hun biotoop.
Dat van die advertenties zal waar zijn, maar zelfs als die subsidieregeling voor de P.O. stopt ben ik er nog niet echt van overtuigd dat advertenties terug zullen keren naar de kranten. Er is op technologisch vlak (en hoe de maatschappij daar op reageert) wel meer veranderd dan alleen die advertentiemarkt.
D.R. da Vros, 16 februari 2011, 18:07
Ach ach, die arme Joop van Tellingen. Ooit fotografeerde ik wel eens in een Hilversumse radiostudio, met mijn simpele Canon cameraatje uit de G-serie, gasten bij radioprogramma’s. Leuk voor de fotoserie’s op de website van het station, die dan ook gretig bekeken werden. Meneer van Tellingen zat tijdens zo’n uitzending daar ook wel eens en was toen al behoorlijk denigrerend naar mijn cameraatje toe. Helaas heeft hij, nadat hij jaren geleden de bui al had kunnen zien hangen, er blijkbaar niet op weten (kunnen) in(te)spelen. Wat mij tegenwoordig wel opvalt, als ik met mijn inmiddels EOS spiegelreflex met zoomtoeter weer eens in zijn buurt sta bij een TV-show: meneer van Tellingen heeft weinig te vrezen zolang de BN-ers, zodra ze hem zien, zich naar zijn lens richten. Ze weten wie hij is en dat ze via zijn camera een gegarandeerde exposure hebben. Ook in de paparazzo-wereld heb je rangen en standen. Dus Joop: maak je geen zorgen. Die paar jaartjes tot je pensioen hou je nog wel uit, hoor.
Nico Schouten, 16 februari 2011, 21:59
Nog één korte reactie op MvS (wie bent u eigenlijk?).
Uw vergelijkingen gaan mank zo ook die met de Mp3-speler. Heeft u wel eens één proffotograaf horen protesteren tegen de komst van de digitale camera?. Ik vind gewoon dat er voor arbeid normaal betaald moet worden. Wat gaat er gebeuren als de bejaardenhobbyclub brood gaat bakken en dat gratis gaat uitdelen voor de AH ?
MvS, 16 februari 2011, 22:55
Ik heb nooit een proffotograaf horen klagen over de nieuwe techniek die in een digitale camera zit. Ik zit in ‘t zelfde schuitje, componist. Heb een studio vol ouwe zooi die ik niet meer gebruik, alles is bij mij tegenwoordig in-the-box, zoals men dat noemt. Leve de digitalisering. Maar nota bene dit artikel gaat over een proffotograaf die zich opwindt over de gevolgen van diezelfde digitalisering. Namelijk: digitale techniek is uiteindelijk goedkoop, geheugen is handiger dan een rolletje, geen ontwikkelkosten dus je mag een fout of duizend maken, makkelijk nabewerken in Photoshop, dat zijn allemaal bijzaken die voor iemand de doorslag kunnen geven een camera te kopen. Eerder zou zo’n persoon die analoge camera gewoon op de schap laten liggen. Omdat gerelateerde techniek ook in massa geproduceerd wordt (denk aan webcams, webcams in netbooks, camera’s in telefoons etc.) blijft de prijs dalen. De verandering van techniek boeit niet in dit verhaal, wat wel belangrijk is, is dat de tools of the trade in handen komen van de massa. Daar komt de concurrentie vandaan, niet louter omdat een camera nou toevallig digitaal is.
Voor arbeid moet betaald worden, maar je kunt dat niet altijd afdwingen, da’s nu juist wat ik betoog. En, ‘t is een economische regel, veel aanbod = lage prijs. En da’s nu juist wat er gebeurt, veel diensten die vroeger in handen waren van een klein groepje professionals, komen nu ook in handen van hobbyisten, die hun diensten ofwel goedkoop aanbieden, ofwel gratis. Die ontwikkeling kun je niet zo maar even een halt toeroepen. Ook al zou je het willen.. ook al zou je ‘t willen. Nou ja.. of je hebt politiek gezien een regime dat nogal eigenzinnig de touwtje in handen neemt en elke vorm van vrijheid doorspoelt. Dan zou ‘t wel kunnen ja.
Ik betoog dus niet zo zeer dat ik het met deze ontwikkeling eens ben -ik heb er immers zelf ook mee te maken-, ik betoog dat ik en niemand ‘t kan tegenhouden in een vrije economie.
Die bejaarden, ten slotte, gaan geen gratis brood maken, dat zou de bejaarden geld kosten, en zonder inkomsten gaan ze dat niet lang volhouden. Dat brood is bovendien niet een resultaat van de digitale revolutie onder consumenten. Dus die vergelijking ‘gaat mank’. Maar ik zal je tegemoet komen met enigszins vergelijkbaar materiaal. Ik heb zelf geen tv, wel internet, en ik heb eigenlijk geen tv nodig. Ik pak uitzendinggemist als ik iets wil zien en vergelijkbare websites van de commerciëlen. Ofwel ‘t is tv, betaald van publiek belastinggeld, ofwel er zijn banners bij rtl etc.. Maar voor mij is die content dus, als ik m’n internetkosten niet expliciet meereken, gratis. Wat betekent gratis internet-tv nou voor de verkoop van normale tv’s?
Nog eentje? Wat betekent uitstekende freeware voor de verkoop van vergelijkbare commerciële software?
Vooruit, nog eentje. Wat betekenen al die webshops (inclusief webshops van ‘hobbyisten’) van tegenwoordig voor de reguliere retail?
Die drie voorbeelden zijn voorbeelden van de revolutie die pc’s en internet hebben veroorzaakt onder consumenten. Veel interessanter dan die bejaarden.. ik kon er in ieder geval geen brood van bakken!
Oh ja.. wie ik ben? Iemand die graag afkortingen gebruik, componist, semi-programmeur, en aankomend journalist. Eigenzinnig, en fan van een debat.. dus als je nog iets kwijt wilt over ‘t onderwerp: go ahead!
Robert Goddyn, 17 februari 2011, 08:40
Hallo allen even wakker worden fotografie is schrijven met licht en om dat te doen heb je iets nodig dat tussen je oren zit en dat zit dus niet in een camera en is oook niet te koop. dus allen blijf camera’s kopen en kom tot de conclusie dat wat alle mensen maken op digitale media er maar 3 % tezien is derest is we hebben het wel maar het ziet er niet uit ik weet niet waar het is en een ander ziet niet wat er volgens de maker er te zien is en daar heb je nou iemand voor nodig die “proffotograaf ” is dus iemand met iets tussen zijn oren lijkt mij, ik kan ook alleen maar echt iets goed en dat is schrijven met licht !
Nico Schouten, 17 februari 2011, 14:08
Sorry ik kon het niet laten.
Nou goed dan… dat brood gebakken door de hobbyclub wordt niet gratis maar wordt tegen de kostprijs van het graan en de benodigde energie verkocht. Dat wordt dan 10 cent per brood, croissantjes 3 cent. Leuk voor de bakker op de hoek?
Freeware? Goede vergelijking: aan freeware kleven veel nadelen net als aan foto’s van hobby fotografen. Freeware geeft nooit garanties. Er kunnen zelfs virussen in zitten.
Webshops? gaat mank: Ook reguliere winkels maken hier dankbaar gebruik van.
Ik stop er nu echt mee. De groeten…
Robert Goddyn, 17 februari 2011, 15:06
He Nico toch niet fotograferen, anders moet je muziekant worden en dat is ook niet veel soeps zo te lezen van MvS ?
MvS, 17 februari 2011, 16:26
Nico: vast niet leuk voor de bakker, wel een realiteit, net zoals ‘t niet leuk voor de KLM is dat er Easyjet bestaat. Wat had je daar tegen willen doen?
Als jij in freeware louter nadelen en virussen ziet dan ben je kennelijk totaal niet thuis in het freeware-aanbod. Freeware kun je gewoon downloaden uit reguliere portals, met in die portals een grote berg gebruikers. Als er ergens een virus in zou zitten (heb ‘t nooit meegemaakt), dan overleeft die specifieke versie het echt niet lang.
Die webshops zijn met name een commercieel probleem voor winkels die geen webshop hebben. Een normale winkel heeft specifieke vaste kosten die een webshop niet heeft. De etalage staat op internet en gebruikerservaringen (reviews) vervangen de gladde verkoperspraatjes.
Maar goed, voor je jezelf wijs maakt dat ik tegen proffotografen (of welk prof-creatief beroep dan ook) ben, je zit er naast. Nogmaals: ik betoog niet dat de hobbyist beter is of gelijkwaardig is aan de prof., maar ik betoog wel dat de invloed en macht van de hobbyist zal toenemen door de bij-effecten van de voortschrijdende digitalisering en technologische voortuitgang. Je gaat een serieus probleem krijgen als de media genoegen neemt met deze hobbyistenkwaliteit. En dan nog kun je er niks tegen doen. Of je ‘t nou leuk vindt of niet.
Nico Schouten, 17 februari 2011, 17:46
@MvS - Jij denk: de aanhouder wint, ha,ha. Maar Easyjet geeft zijn tickets niet gratis weg. En ik heb niet gezegd dat er in freeware alleen maar nadelen schuilen. Je krijgt er in ieder geval geen service bij. Jaja forumpje hier forumpje daar, ik weet het. En traditionele winkels zonder webshop zijn natuurlijk echt niet van deze tijd.
Ik krijg plotseling een geniaal idee. Ik ga een Web-brood-shop beginnen gemaakt met freeware. MvS bedankt voor de tip…
Robert Goddyn, 17 februari 2011, 21:54
He NIco wel met bejaarden hoop toch en die hebben oude muziek instumenten van MvS, want die ziet er geen MP3brood meer in.