Tegel Beeld en Geluid

— donderdag 6 augustus 2015, 09:09 | 0 reacties, praat mee

Hernieuwde oproep vrijlating Gao Yu

Philippe Lopez / AFP

Media- en mensenrechtenorganisaties hebben een brandbrief gestuurd aan de Chinese president Xi Jinping om de onvoorwaardelijke vrijlating te eisen van de 71-jarige journaliste Gao Yu. Gao kampt met diverse gezondheidsproblemen, waaronder hartklachten en hoge bloeddruk. Ook lijdt ze aan de Ziekte van Menière, wat gehoorverlies en ernstige duizeligheid veroorzaakt.

Gao krijgt voor haar aandoeningen enkel een traditioneel Chinees medicijn, niet de medicatie die haar behandelend arts voorschrijft. De journaliste zit een straf van zeven jaar uit voor het doorspelen van een staatsgeheim document. Gao én de vermeende ontvanger van het stuk ontkennen dat er een document is uitgewisseld.

De vijftien mediabedrijven en mensenrechtenorganisaties hebben Xi gevraagd Gao snel vrij te laten, gezien haar sterk teruglopende gezondheid. Gao zei bang te zijn in de gevangenis te overlijden. In de brief - te lezen bij Human Rights Watch - Gao de juiste medische zorg te geven voor haar kwalen en onafhankelijke toezichthouders van de Verenigde Naties toe te staan in de gevangenissen waar politieke gevangenen vastzitten.

De organisaties roepen op tot vrijlating van alle politieke gevangenen maar in het bijzonder haast te maken voor hen met medische problemen. Als de behandeling niet in de gevangenis kan plaatsvinden, moeten gevangenen daarbuiten medische zorg kunnen krijgen, luidt de oproep.

Bekijk meer van

Gao Yu China

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.