persveilig seminar

— donderdag 26 september 2019, 11:40 | 0 reacties, praat mee

Herdruk voor magazine PINDA*

Als je de titel PINDA* boven een nieuw magazine over Indische Nederlanders durft te zetten, heb je lef. En humor. ‘Onfatsoenlijk’, zou de Indische tante van Ricci Scheldwacht, de bedenker en hoofdredacteur van PINDA*, zeggen. ‘Maar’, schrijft hij in zijn redactioneel, ‘wat voor de een kwetsend is, is voor de ander een koosnaampje. (...) Het Indische verhaal is heel divers en kent meerdere lezingen.’ Laatste wijziging: 26 september 2019, 11:45

De titel, op het eerste gezicht dus een goede grap of parodie, heeft dus wel degelijk ook een andere lading. Met PINDA*  wil Scheldwacht het grotere verhaal van de Indische-Nederlanders (volgens het CBS nog altijd de grootste groep naoorlogse nieuwkomers uit hetzelfde land van herkomst) vertellen, in al zijn veelvormigheid.

Dat doet hij middels een verzameling uiteenlopende verhalen – van, over en opgetekend door bekende en minder bekende Indische Nederlanders. Er is zowel plaats voor een hoogbejaarde Cissy Jacob-Bulham die in Amsterdam in een Indische woongroep woont (‘Hoe ouder je wordt, hoe meer je bij je eigen soort wilt zijn’), als voor Theodor Holman, wiens banden met Nederlands-Indië veel minder een rol spelen. (‘Mijn eventuele Indische trekken doen me niks’).

PINDA* gaat over identiteit en trots, maar ook over schuld en schaamte. En gelukkig ook: over lekker eten en reizen.

Scheldwacht heeft lang gelobbyd voor dit magazine, en het kwam uiteindelijk precies 70 jaar na de soevereiniteitsoverdracht aan Indonesië tot stand met een bijdrage van het ministerie van VWS in het kader van de subsidieregeling Collectieve erkenning van Indisch en Moluks Nederland.

Zijn buikgevoel was juist, want in de week van lancering verkocht de glossy (oplage 30.000) op veel plaatsen al uit. Daarom is er een tweede druk van 20.000 stuks onderweg. Volgens de uitgever is het niet ondenkbaar dat er nog een herdruk volgt.

PINDA* ligt tot eind december in de winkel. Daarna wordt besloten of er voldoende draagkracht is voor een vervolg.

PINDA* is een uitgave van Stichting Indomedia ism MIMM B.V. en kost € 6,95. www.pinda-magazine.nl

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.